O interesantă videoconferinţă organizată de Ministerul Educaţiei Naţionale, la începutul acestei săptămâni, la care a participat şi reprezentantul Inspectoratului Şcolar Galaţi, insp.şc.gen.prof. Laura Marin, a parafat Protocolul de colaborare privind educaţia juridică în unităţile de învăţământ.
"Cred că societatea se poate schimba prin educaţie, dar educaţia unui copil trebuie să se refere şi la noţiunile de dreptate, echitate, justiţie. Este important să le explicăm celor mici ce face un judecător, ce face un procuror, că avem drepturi, dar şi obligaţii”, după cum a subliniat ministrul Justiţiei, Robert Cazanciuc, în cadrul discuţiilor preliminare.
Magistraţii promit că fac voluntariat pentru educarea elevilor
Protocolul de colaborare privind educaţia juridică în unităţile de învăţământ a fost semnat la data de 31 octombrie 2013, însă abia pe 24 martie a avut loc reuniunea Comitetului de monitorizare a colaborării pe această temă, ca urmare a interesului manifestat de magistraţi de a se implica în activităţile de educaţie juridică propuse prin protocol. Conform înregistrărilor efectuate, listele persoanelor înscrise în mod voluntar în acest proiect numără în prezent aproximativ 500 de judecători şi procurori. De cealaltă parte, reprezentanţii unităţilor de învăţământ preuniversitar s-au arătat interesaţi de faptul că prin acest protocol se facilitează, într-un mod profesionist, accesul elevilor la educaţia juridică.
Conform Protocolului, domeniile şi aspectele de drept ce vor face obiectul educaţiei juridice în unităţile de învăţământ preuniversitar sunt, în special, drepturile omului, unele aspecte ale procesului legislativ, probleme generale privind organizarea şi funcţionarea sistemului judiciar şi a procedurilor judiciare, iar activitatea derulată de practicienii dreptului se realizează în mod voluntar şi neremunerat.