O nouă disciplină (opţională) a fost introdusă de anul acesta în programele şcolare din România.Sub titlul „Educaţie prin şah”, curriculum la decizia şcolii, noua disciplină „are rolul de a facilita” trecerea de la abordarea şahului ca joc, la abordarea acestuia ca ştiinţă, cu ajutorul unei metodologii proprii, bazată pe observare, culegere de informaţii, exerciţiu, problematizare, predicţie, planificare.
Parcurgând etapele învăţării şahului, copii acumulează şi pun în valoare competenţe utile vieţii şi integrării în viaţa de şcolar”
Noua disciplină, studiată doi ani
Printr-un ordin de ministru, aprobat în ultima zi a lunii martie, programele şcolare pentru disciplina opţională „Educaţie prin şah", vor cuprinde doi ani de studiu (anul I şi anul II). Acestea intră în curriculum la decizia şcolii pentru învăţământul primar şi vor putea fi folosite începând cu anul şcolar 2014-2015. Elevii vor avea ocazia să se familiarizeze cu tabla de şah, cu regulile de joc şi să decodifice semnificaţia semnelor convenţionale utilizate în partida de şah. Exerciţiile de interpretare, observaţia, simularea unor situaţii de joc, calculul unor variante de joc sunt etape pe care elevii le vor parcurge în cei doi ani de studiu.
Programele au fost realizate în urma consultărilor cu specialiştii din cadrul Federaţiei Române de Şah.