24 DECEMBRIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Deficite semnificative de apă în regiuni agricole din Banat şi Dobrogea, până pe 10 martie
Deficite semnificative de apă în regiuni agricole din Banat şi Dobrogea, până pe 10 martie

Zone agricole situate în Banat şi Dobrogea, precum şi din cea mai mare parte a Transilvaniei, Olteniei şi Moldovei înregistrează deficite semnificative de umiditate în sol la cultura grâului de toamnă, relevă prognoza agrometeorologică, valabilă pentru intervalul 4 - 10 martie 2017, realizată de Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM).
"În cultura grâului de toamnă, conţinutul de apă pe adâncimea de sol 0 - 100 cm se va situa în limite scăzute (secetă pedologică moderată) şi local deosebit de scăzute (secetă pedologică puternică) în Banat şi Dobrogea, cea mai mare parte a Transilvaniei, Olteniei, Moldovei, vestul, nord-vestul, sud-vestul, sudul şi local în estul Munteniei, sudul Crişanei. În Maramureş, pe suprafeţe extinse din Crişana şi Muntenia, local în nordul Transilvaniei şi al Olteniei, estul şi sudul Moldovei, rezerva de umiditate va prezenta valori satisfăcătoare şi izolat apropiate de optim", potrivit estimărilor agrometeorologice.
Din punct de vedere meteorologic, în perioada următoare, se anunţă o vreme mai caldă decât în mod obişnuit, în majoritatea regiunilor agricole. Temperatura medie diurnă a aerului se va situa între 3 şi 15 grade Celsius pe întreg teritoriul agricol, abaterile termice pozitive fiind de 1 - 10 grade Celsius.
Temperatura maximă a aerului va oscila între 10 şi 19 grade Celsius, în aproape toate zonele de cultură, iar cea minimă va fi cuprinsă între 5 şi 11 grade Celsius, cele mai scăzute valori (-5...-3°C) fiind posibile în zonele depresionare, unde izolat pot fi condiţii de producere a îngheţului superficial la sol.
De asemenea, în perioada menţionată se prognozează precipitaţii sub formă de ploi locale, izolat sub formă de aversă, în toate regiunile agricole, acestea fiind însoţite şi de intensificări temporare ale vântului.
"În condiţiile agrometeorologice menţionate, ritmurile vegetative ale culturilor de toamnă vor evolua în general normal în aproape toată ţara, iar în depresiunile nordice şi centrale, procesele de creştere şi dezvoltare ale plantelor se vor desfăşura uşor mai lent", arată prognoza ANM.
Cerealierele de toamnă (orz şi grâu) îşi vor continua fazele de răsărire, formare a frunzei a treia şi înfrăţire (20 - 100%), pe majoritatea suprafeţelor agricole. Starea de vegetaţie a culturilor va fi bună şi medie, respectiv medie şi slabă în semănăturile efectuate tardiv şi pe terenurile unde se menţin deficite de apă în sol.
Rapiţa se va afla predominant la înfrunzire (7 - 14 frunze), izolat fiind posibilă declanşarea fazei de alungire a tulpinii (10 - 20%), în special în culturile înfiinţate în epoca optimă.
Totodată, speciile pomicole din majoritatea plantaţiilor se vor afla în repaus biologic, iar izolat pe terenurile cu expoziţie sudică se va semnala umflarea mugurilor de rod, îndeosebi la soiurile timpurii de sâmburoase. În toate podgoriile, la viţa de vie se va înregistra starea de repaus vegetativ.
Specialiştii ANM recomandă pentru această perioadă verificarea sistematică a culturilor pentru determinarea viabilităţii plantelor la speciile de toamnă, precum şi a elementelor de rod la pomii fructiferi şi viţa de vie şi aplicarea îngrăşămintelor minerale pe bază de azot şi potasiu la culturile de toamnă.
De asemenea, perioada actuală este propice pentru efectuarea arăturilor, precum şi pregătirea patului germinativ în vederea însămânţărilor de primăvară din prima urgenţă (mazăre, borceag, lucernă, etc.) şi continuarea lucrărilor de întreţinere (fertilizări cu îngrăşăminte organice, tratamente fito-sanitare, tăieri de rodire) în vii şi livezi.


Articole înrudite