În cadrul tematicii ANPC referitoare la verificarea respectării legislaţiei în vigoare la prestarea serviciilor de cazare şi pentru asigurarea hranei în unităţille şcolare, Comisariatul Judeţean pentru Protecţia Consumatorilor (CJPC) Brăila a desfăşurat, în data de 28.02.2025, acţiuni de control la Liceul Tehnologic Edmond Nicolau şi Liceul cu Program Sportiv, ambele din municipiul Brăila.
Pentru neregulile constatate, comisarii CJPC Brăila au aplicat următoarele sancţiuni şi măsuri:
- 2 amenzi contravenţionale în valoare de 17.000 lei (Liceul Tehnologic Edmond Nicolau);
- 3 avertismente (din care 2 la Liceul cu Program Sportiv);
- oprirea definitivă de la utilizarea în cadrul cantinelor şcolare a materilor prime nesigure şi distrugera acestora;
- s-a dispus informarea corectă, completă şi precisă, în meniul existent, în cantinele şcolare a gramajelor/porţie, aditivii utilizaţi, etichetarea nutriţională şi menţiunea “produs congelat/decongelat” atunci când este cazul pentru fiecare preparat culinar;
- oprirea temporară a prestării serviciilor în cantina Liceului Tehnologic Edmond Nicolau Brăila până la remedierea deficienţelor constatate şi intrarea în legalitate a operatorului economic.
Principalele nereguli întâlnte au fost:
Liceul Tehnologic Edmond Nicolau
- condiţii improprii de lucru în blocul alimentar:
• plafonul cu infiltraţii şi exfolieri ale varului, sistemele de ventilaţie neigienizate şi cu zone de rugină, gurile de acces către acoperiş, cu rugină;
• pardoseala deteriorări pe anumite porţiuni (gresie spartă);
• uscarea blaturilor din PVC şi material lemnos pe radiatoarele existente în locaţie;
• folosirea unor mese de lucru cu blat din material lemos;
• depozitarea alimentelor preambalate pe rastele cu schelet metalic cu vopsea exfoliata, prevăzute cu poliţe din material lemnos cu zone deteriorate;
• lipsa monitorizării zilnice a parametrilor de microclimat;
• depozitarea legumelor pe treptele de acces către subsolul unitatii;
• depozitarea necorespunzătoare a condimentelor în ambalaje provenite de la alte materii prime sau produse finite utilizate (ex.: găleti PVC de la iaurt), în cuvele chiuvetei din inox.
Liceul cu Program Sportiv Brăila:
• folosirea unor agregate frigorice cu rugină;
• folosirea unor farfurii din ceramică cu porţiuni ciobite, neigienizate corespunzător;
• folosirea unor ustensile neprofesionale ;
• folosirea unei mese de lucru cu blatul de întăritură degradat;
• lipsa kit-ului pentru monitorizarea gradului de ardere al uleiului din friteuze, a graficului de schimb a acestuia, precum şi a contractului pentru predare a uleiului uzat;
• folosirea unor materii prime congelate, cu ambalaje deteriorate/deformate, neputându-se asigura astfel integritatea acestora;
• lipsa, din meniul afişat, a menţiunilor cu privire la: gramajele/porţie, aditivii utilizaţi, etichetarea nutriţională şi informaţia că produsul provine din produs congelat/decongelat, potrivit CJPC Brăila.
Imagini, mai jos!