03 MAI 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Cu ce boli riscăm să ne întoarcem de la ştrand
Cu ce boli riscăm să ne întoarcem de la ştrand
Conjunctivite de piscină, negi, ciuperci sau otite - aceasta sunt cele mai frecvente afecţiuni cu care riscăm să plecăm acasă, după ce o facem o baie la ştrand sau la piscină. Cele mai multe sunt bolile de piele, însă cele mai periculoase sunt cele ale ochilor, atenţionează medicii.

Conjunctivita de piscină poate afecta vederea

Conjunctivita de piscină este o boală foarte gravă, foarte contagioasă, care trece foarte greu şi poate să lase sechele asupra acuităţii vizuale. Afecţiunea se manifestă prin inflamaţie, înroşirea ochilor, secreţii abundente, pleoape umflate şi chiar mărirea ganglionilor, febră şi dureri în gât. Specialiştii le recomandă persoanelor care au aceste simptome să meargă imediat la medicul oftalmolog şi să se ferească de contactul cu cei din jur.
În plus, conjunctivita de piscină este foarte greu de tratat şi durează până la şase săptămâni. Nu se compară cu conjunctivita clasică, aceasta este mult mai agresivă şi mai gravă. În urmă cu câţiva ani, a fost o epidemie de conjunctivită de piscină. De aceea, spun specialiştii, la primele semne amintite, persoana respectivă trebuie să meargă la medic şi nu să ceară sfatul farmacistului sau să se trateze acasă, făcându-şi automedicaţie.
Medicii le recomandă celor care frecventează ştrandurile sau piscinele, ca după ce fac baie, să se spele pe ochi cu apă rece şi săpun.

Şlapii ne ţin departe de negi şi ciuperci

În ceea ce priveşte bolile de piele pe care riscăm să le luăm din apa ştrandurilor sau a piscinelor, trebuie să ne ferim pe cât posibil de dermatozele infecţioase, negi şi ciuperci. Pentru a preveni contractarea acestor afecţiuni, se recomandă ca fiecare să aibă şlapii personali atunci când merge la ştrand şi să-i poarte inclusiv pe marginea piscinei.
Negii nu se iau din apa din piscină sau ştrand, ci dacă stăm aşezaţi pe şezlongul umed al unei persoane care are această afecţiune ori se pot lua de pe marginea piscinei. Tot de pe marginea piscinei, riscăm să luăm, pe tălpi, veruci plantare.
Şi părul necesită o atenţie specială. Nu se intră în piscină fără cască de baie, părul trebuie să fie prins sub cască şi cu aceasta ne acoperim până la urechi. În acest fel, nu mai există riscul să luăm o ciupercă pe firul de păr şi nici să o transmitem, în cazul în care o avem.

Nu în ultimul rând, specialiştii ne sfătuiesc să nu ignorăm regulile de igienă

În primul rând, înainte de intrarea în piscină şi după ce ieşim, trebuie să facem duş cu apă şi săpun. Persoanele care au răni, zgârieturi, tăieturi, cruste, infecţii ale pielii sau onicomicoze (unghii îngroşate - n.r.) ori li se jupoaie pielea de pe mâini sau picioare nu trebuie să intre în apă. Mai întâi, aceste persoane vin la medicul dermatolog să se trateze şi abia apoi pot merge la ştrand.
Dermatologii ne spun încă o dată în ce constă ştiinţa de a face plajă - nu se stă la soare şi nu se înoată între orele 11 şi 16. De asemenea, persoanele care se expun razelor solare trebuie să se protejeze cu cremă cu factor de protecţie solară.

Otita poate cauza slăbirea auzului

Şi sfera ORL este bine reprezentată de bolile cu care riscăm să ne întoarcem acasă de la ştrand. Cele mai frecvente sunt otitele, însă nu lipsesc nici sinuzitele. Ca să putem preveni o otită (inflamaţie a urechii - n.r.), trebuie să avem grijă ca apa să nu pătrundă în urechi şi nici să nu rămână acolo, pentru că favorizează dezvoltarea ciupercilor. Apa din urechi se scoate cu ajutorul unui colţ al prosopului şi, în nici un caz, nu se recurge la beţişoarele de urechi. Aceste beţişoare nu sunt sterile şi pot favoriza dezvoltarea micozelor. Pentru a preveni aceaste inflamaţii ale urechii, medicul ne recomandă ca atunci când mergem la ştranduri sau piscine să folosim dopuri de urechi.
Otita se manifestă prin dureri foarte mari la nivelul urechii (pentru că zona aceea este bogat inervată, ciuperca sapă în profunzime şi stimulează terminaţiile nervoase), slăbirea auzului (pentru că se îngustează conductul auditiv) şi chiar febră, spune medicul.
Nu în ultimul rând, dacă apa din ştranduri ne intră în nas, se pot face sinuzite, dar aceste cazuri sunt destul de rare.
Specialiştii spun că persoanele care se ocupă de îngrijirea apei din piscine sau ştranduri trebuie să respecte o igienă foarte riguroasă, pentru a preveni astfel de boli.


Articole înrudite