Codul rutier a fost modificat printr-o Ordonanţă de Guvern, care a intrat în vigoare pe 1 septembrie. Documentul introduce noutăţi privind recoltarea probelor biologice şi stabileste că şoferii care au permisul anulat pentru o faptă care acum nu mai există în Codul penal pot obţine un nou permis. În plus, sunt transpuse în legislaţia autohtonă reglementările UE privind utilizarea centurilor de siguranta pentru copii în vehicule, potrivit avocatnet.ro
Noua formă a Codului rutier stabileste că permisul de conducere poate fi obţinut doar de persoanele cu domiciliul sau reşedinţa în România ori care dovedesc că se află la studii în România pentru o perioadă de cel puţin 6 luni.
Potrivit notei de fundamentare, actul normativ, în vigoare din 1 septembrie, redefineşte şi detaliază criteriile care stabilesc regimul juridic al "reşedintei normale". Aşadar, au domiciliul sau reşedinţa în România doar persoanele care se află în una din urmatoarele situatii: locuiesc în mod obişnuit cel puţin 185 de zile din fiecare an calendaristic la o adresă din România datorită unor legături personale sau profesionale ori altor legături strânse cu adresa respectivă; revin periodic la o adresă din România datorită unor legături personale cu adresa respectivă, deşi locuiesc alternativ în locuri diferite, situate în două sau mai multe state membre UE, întrucât legăturile lor profesionale sunt într-un loc diferit de cel al legăturilor personale; locuiesc la o adresă din România pentru îndeplinirea unei activităţi sau misiuni pe o durată determinată, deşi locuiesc alternativ şi în alte locuri diferite, situate în două sau mai multe state membre ale Uniunii Europene ori Spaţiului Economic European sau în Confederaţia Elveţiană; participarea la studii în cadrul unei universităţi sau şcoli din România nu implică transferul domiciliului sau a reşedinţei în România.
Soluţia urmează a fi aplicată doar în cazul procedurilor aferente permisului de conducere, nu şi în cazul înmatriculării autovehiculelor şi a remorcilor, după cum sustine MAI în expunerea de motive.
Conform legislaţiei rutiere, în cazul furtului, pierderii sau deteriorării, permisele de conducere se eliberează fără susţinerea unui nou examen. OG nr. 21/2014 completează această prevedere, deja existenţa în Codul rutier, evidenţiind faptul că eliberarea permiselor de conducere pierdute, furate, deteriorate sau a căror valabilitate administrativă expiră este condiţionată de domiciliul, reşedinţa, situaţia persoanelor aflate la studii în România.
"[…] Eliberarea permiselor de conducere respective se realizează fără susţinerea unui nou examen, la cererea persoanelor care au domiciliul, reşedinţa ori se află la studii în România ", se arată în ordonanţă.
Recoltarea probelor biologice se va putea face şi în ambulanţe
Ordonanţa aduce noutăţi şi în ceea ce priveşte recoltarea mostrelor biologice.
"În cazul conducerii unui vehicul de către o persoană aflată sub influenţa băuturilor alcoolice sau a altor substanţe, recoltarea de probe biologice se efectuează din dispoziţia organelor de constatare şi cu consimţământul celui supus examinării, de către un medic, asistent medical sau de o persoană cu pregătire medicală de specialitate, în cel mai scurt timp într-o instituţie medicală,în condiţiile stabilite de legile speciale."
În plus, este completată şi lista instituţiilor medicale unde se pot recolta mostre biologice.
Recoltarea mostrelor biologice se face numai în prezenţa unui poliţist rutier, în următoarele categorii de instituţii medicale: unităţi de asistenţă medicală autorizate; ambulanţe ori autospeciale cu această funcţie aparţinând Serviciului mobil de urgenţă; unităţi medico-legale.
Reglementările privind recoltarea probelor biologice pentru stabilirea alcoolemiei şoferilor implicaţi în accidente rutiere ar putea fi modificate, întrucât Ministerul Sănătăţii a lansat în 20 august în dezbatere publică un proiect de act normativ în acest sens.
Din 28 septembrie, şoferii vor fi penalizaţi dacă nu pun centuri de siguranţă minorilor
Codul rutier nu este foarte clar în ceea ce priveşte folosirea centurii de siguranţă de către pasageri şi, în special, de către pasagerii minori.
"Conducătorii de autovehicule şi persoanele care ocupă locuri prevăzute prin construcţie cu centuri sau dispozitive de siguranţă omologate trebuie să le poarte în timpul circulaţiei pe drumurile publice", se menţionează în reglementările încă în vigoare.
Din 28 septembrie, însă, regulile se vor schimba, căci OG nr. 21/2014 instituie noi obligaţii pentru şoferi. Mai precis, acestia vor trebui, în primul rând, să-şi informeze pasagerii cu privire la obligaţia legală de a le purta în timpul circulaţiei pe drumurile publice.
Mai mult chiar, din 28 septembrie va fi interzis transportul copiilor în vârstă de până la 3 ani în autovehicule care nu sunt echipate cu sisteme de siguranţă.
Şoferii care nu se vor asigura că persoanele minore poartă centuri de siguranţă sau sunt transportate în dispozitive de fixare în scaune pentru copii omologate vor primi 3 puncte de penalizare.
Aceeaşi sancţiune se va acorda şi pentru nerespectarea dispoziţiilor privind transportul copiilor în autovehicule care nu sunt echipate cu sisteme de siguranţă.
Cei care au permisul anulat pentru o faptă inexistentă în Codul penal pot obţine un nou permis
OG nr. 21/2014 reglementează, în acelaşi timp, şi situaţia în care măsura anulării permisului de conducere a fost dispusă în baza hotărârii judecătoreşti definitive de condamnare pentru o faptă care nu mai este prevăzută de legea penală.
"Persoana căreia i-a fost anulat permisul de conducere, ca urmare a condamnării pentru o infracţiune care a fost dezincriminată, în condiţiile art. 4 din Codul penal, se poate prezenta la autoritatea competentă pe raza căreia îşi are domiciliul sau reşedinţa, pentru eliberarea unui nou permis de conducere [...] fără a mai susţine examen", se menţionează în documentul citat.