10 MAI 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Asiguratorii români, sub lupa Comisiei Europene
Asiguratorii români, sub lupa Comisiei Europene

Comisia Europeană, Autoritatea Europeană pentru Asigurări şi Pensii Ocupaţionale şi Autoritatea de Supraveghere Financiară au agreat elementele cheie pentru evaluarea de către organisme independente a sectorului de asigurări din România, care va include o analiză de bilanţ şi un test de stres.
"Exerciţiul vine în urma misiunii comune a Fondului Monetar Internaţional (FMI) şi Comisiei Europene, care s-a desfăşurat în Bucureşti în luna iunie (MEMO/14/420), şi care a avut loc în contextul celei de-a treia evaluări a aranjamentului stand-by încheiat cu FMI şi a primei evaluări din programul preventiv de balanţă de plăţi încheiat între România şi Uniunea Europeană", se arată într-o declaraţie comună a celor trei entităţi.
O evaluare a activelor şi pasivelor asigurătorilor, care include nivelul provizioanelor tehnice, aspecte legate de guvernanţă şi teste de stres individuale sunt parte din exerciţiu.
Asigurătorii care participă la evaluarea independentă vor reprezenta cel puţin 80% din piaţa din România, se mai precizează în declaraţie.
"Testarea la stres sau rezistenţa la şocuri a sectorului de asigurări va fi efectuată folosind standardele stabilite în legislaţia Solvency II şi va oferi un exerciţiu relevant atât pentru asigurători, cât şi pentru supraveghetor, în vederea implementării legislaţiei de la 1 ianuarie 2016", se mai spune în document.
Exerciţiul va fi realizat de către consultanţi independenţi, care vor fi coordonaţi şi supravegheaţi de către un comitet responsabil pentru stabilitarea şi implementarea agendei exerciţului (steering comittee).
Evaluarea independentă este programată a se încheia până la 30 iunie 2015.
În cursul anului 2013, potrivit datelor ASF, un număr de 38 de societăţi au desfăşurat activităţi de subscriere în domeniul asigurărilor.
Capitalul social al asigurătorilor se ridica la 3,47 miliarde de lei la finele anului trecut, în creştere cu 16,1% faţă de 2012, iar activele totale au scăzut cu 3,2%, la 18,36 miliarde de lei.
Subscrierile asigurătorilor au scăzut în 2013 cu 1,6%, la 8,12 miliarde de lei, iar rezultatul net al industriei (diferenţa dintre suma profiturilor şi cea a pierderilor) a fost de 1,28 miliarde de lei, de patru ori mai ridicat decât în 2012.


Articole înrudite