Inspectorii sanitari - veterinari au aplicat amenzi în valoare de 109.000 lei, în urma unor controale tematice efectuate în perioada 03 - 21 iunie 2019, pe întreg lanţul alimentar în domeniul producţiei cărnii de pasăre, informează Autoritatea Naţională Sanitară-Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA), potrivit Agerpres.
Potrivit unui comunicat de presă al Autorităţii, transmis la începutul săptămânii, în cadrul acţiunii de control au fost vizate 340 de obiective, dintre care: 184 exploataţii comerciale de pui de carne, opt exploataţii comerciale de curcani la îngrăşat, 48 unităţi de abatorizare şi tranşare a cărnii de pasăre, 87 unităţi autorizate pentru producerea cărnii tocate, a cărnii preparate şi a cărnii separate mecanic de pasăre şi 13 centre de sacrificare a păsărilor la nivelul fermelor.
Ca urmare a unor nereguli constatate, inspectorii sanitari-veterinari au acordat 11 sancţiuni contravenţionale în valoare de 109.200 de lei şi au emis două ordonanţe de suspendare a activităţii.
De asemenea, la nivelul unor unităţi de abatorizare şi tranşare a cărnii de pasăre, au fost sechestrate peste 9,3 tone de piept de pui cu os congelat, origine România, contaminat cu Salmonella enteritidis, precum şi o cantitate de 28 de kg de carne de pasăre, a cărei trasabilitate nu a putut fi demonstrată. Întreaga cantitate de carne a fost dirijată către unităţile de neutralizare.
Neconformităţile constatate şi sancţionate în urma controalelor au vizat deficienţe privind stocarea şi gestionarea medicamentelor şi a altor produse biologice la nivelul exploataţiilor comerciale de pui de carne, programele de autocontrol elaborate de către operatorii unor exploataţii comerciale de păsări, programe care nu includ testarea calităţii apei administrate păsărilor, faptul că nu se prelevează probe de apă pentru determinarea parametrilor fizico-chimici şi microbiologici, igiena necorespunzătoare (pereţi, plafoane, pavimente deteriorate, prezenţa mucegaiului, sterilizatoare de cuţite şi alte echipamente tehnologice defecte ruginite), deficienţe privind manipularea şi depozitarea cărnii de pasăre şi nerespectarea condiţiilor de igienă a vestiarelor pentru personal, a spaţiilor de producţie şi a utilajelor şi echipamentelor tehnologice în unele unităţi de industrie alimentară din domeniul cărnii de pasăre.
Totodată, nu erau respectate normele sanitare-veterinare privind bunăstarea păsărilor în timpul transportului şi sacrificării, fiind, în plus, constatate deficienţe privind implementarea programelor proprii de control, de către operatorii unităţilor de industrie alimentară din domeniul cărnii de pasăre (nerespectarea frecvenţei de prelevare a probelor pentru determinarea criteriilor microbiologice ale cărnii de pasăre).
Alte neconformităţi fac referire la: deficienţe privind etichetarea cărnii de pasăre şi a produselor obţinute din carne de pasăre; deficienţe referitoare la elaborarea şi implementarea procedurilor privind bunele practici de igienă şi a programelor HACCP; lipsa instruirilor privind bunele practici de igienă pentru personalul lucrător.