05 MAI 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Într-un document realizat de aparatul de lucru al prim-ministrului se face o analiză a punctelor tari şi a punctelor slabe privind situaţia României în raport cu celelalte din Uniunea Europeană. Această raportare ne prezintă pe primul loc la capitolul creşterii venitului real în agricultură, dar şi la capitolul construcţii, unde dinamica acestui sector se află în top. În schimb, suntem la coada clasamentului când vorbim de PIB pe locuitor, ocupând locul 26 din UE în ceea ce priveşte puterea de cumpărare. Un alt capitol la care suferim foarte tare se referă la ponderea populaţiei, care este supusă riscului de sărăcie şi excluziune socială, la care se adaugă şi capacitatea foarte scăzută a românilor de a-şi găsi un loc de muncă.
Creşteri în agricultură, construcţii şi servicii
România a reuşit în anul 2011 să ridice venitul lucrătorului din agricultură cu 43,7%, în timp ce media la nivel european este de doar 6,7%, potrivit estimărilor Eurostat. Sectorul construcţiilor înregistrează şi el o creştere în ultimul trimestru al anului trecut, înregistrând o creştere de 5,8%, mult peste media europeană negativă de 1,4%, iar faţă de aceeaşi perioadă a anului 2010 avem o creştere de 8,3%. Þara noastră se află pe locul 2 în Uniunea Europeană când vine vorba de preţurile la bunuri şi servicii, care sunt printre cele mai mici, având o medie de 59% faţă de media europeană, pe primul loc aflându-se Bulgaria, cu o cotă de 51%. O altă creştere înregistrată în anul trecut este cea referitoare la costul orei de muncă, ocupând poziţia a doua, reuşind o creştere de 7,9%. În ciuda acestei creşteri, nu ne putem compara cu ţările din vest. În ultimele trei luni ale anului trecut, România a reuşit o creştere 2,1% a PIB-ului, fapt care ne aruncă pe locul 5, în condiţiile în care media europeană a fost de 0,9%. În ceea ce priveşte importurile, avem o creştere de 18%, fiind în top 5, iar exporturile ne-au propulsat pe locul 6 în Europa, având o cotă de 23%, pe primele locuri fiind Cipru cu 23%, Slovacia - 18%, Cehia - 17%, Portugalia - 16%, Suedia - 14% şi Slovenia cu 14%. Rata şomajului ne plasează pe poziţia a şaptea, fiind de 7%, cu trei procente sub media europeană de 9,9%. În fine, la capitolul inflaţie suntem pe locul 14, cu o cotă de 3,2%, şi suntem peste Slovacia (4,6%), Polonia (4,5%), Ungaria (4,1%) sau ţările baltice, care înregistrează o medie de 3,8%.
Peste 41% dintre români riscă sărăcia
În ciuda datelor bune înregistrate la anumite capitole, românii îşi pierd puterea de cumpărare, fiind pe penultimul loc în UE, la 46% din media europeană. Peste un sfert din totalul cheltuielilor realizate de noi au fost destinate produselor alimentare, 26,6%, în timp ce media europeană este de 12%. Sărăcia este un alt punct care trebuie să ne dea serios de gândit, având a doua cea mai mare pondere a populaţiei supuse riscului de sărăcie şi excluziune socială din Uniunea Europeană, fiind de 41,4% în raport cu media europeană de 23,4%. Acest risc este ridicat la populaţia în vârstă de muncă (18-64 ani), cu 39,7%, în timp ce media în UE este de 23,3%. În ceea ce priveşte situaţia copiilor, aceştia au o cotă de risc de aproape 49%, faţă de spaţiul european - 27%.
Investiţiile stau şi ele prost, în anul 2010 având o scădere de 5,4%, deşi media europeană era pozitivă, de 0,3%, find pe locul 24. Dinamica ratei de ocupare a forţei de muncă ne poziţionează la coada clasamentului, având în anul 2011 o scădere de 4,6% faţă de 2010, iar media europeană de scădere fiind de 0,1% Rata de ocupare a populaţiei între 24 şi 64 de ani plasează România pe locul 23 în anul 2010, având o cotă de 63,3%, deşi în UE a fost de 68,6%. În acest moment avem un deficit de 6,7% faţă de ţinta de 70% prevăzută în strategia Europa 2020. În ceea ce priveşte persoanele vârstnice (55-64 ani), ne aflăm pe locul 18, având o rată de ocupare de 41,1%, sub media europeană de 46,3%.


Articole înrudite