24 APRILIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Absorbţia fondurilor europene se menţine slabă
Absorbţia fondurilor europene se menţine slabă
Absorbţia fondurilor europene se menţine foarte slabă şi sunt necesare măsuri mult mai hotărâte şi urgente de îmbunătăţire a capacităţii de absorbţie, se arată în opinia Consiliului Fiscal asupra proiectului de rectificare bugetară pe 2012.
„Absorbţia fondurilor europene se menţine foarte slabă iar ţintele pentru sfârşitul anului au fost revizuite în scădere. Cu toate acestea, în opinia Consiliului Fiscal, în contextul blocării unor programe operaţionale, persistă riscuri majore în ceea ce priveşte atingerea noilor ţinte revizuite, cu posibile consecinţe asupra nivelului deficitului bugetar, în condiţiile continuării angajării unor cheltuieli pentru proiecte cu finanţare de la UE din resurse proprii până la primirea banilor de la Uniunea Europeană”, precizează CF.
Consiliul Fiscal recomandă utilizarea cu prudenţă a resurselor proprii în cazul proiectelor finanţate preponderent din fonduri europene, având în vedere incertitudinile cu privire la momentul rambursării sumelor de către Uniunea Europeană.
De asemenea, Consiliul Fiscal consideră că absorbţia fondurilor europene trebuie să devină un obiectiv prioritar efectiv al Guvernului, însă, dată fiind absorbţia foarte slabă de până acum, sunt necesare măsuri mult mai hotărâte şi urgente de îmbunătăţire a capacităţii de absorbţie.
Consiliul Fiscal apreciază că acest deziderat este cu atât mai necesar, mai ales în actualul context european tensionat care creează constrângeri în finanţarea necesarului de investiţii al economiei.
„Absorbţia fondurilor europene devine astfel esenţială pentru compensarea efectelor negative cauzate de criza datoriilor suverane la nivel european asupra fluxurilor de capital. În aceste sens, Consiliul Fiscal reiterează recomandarea de stabilire de ţinte trimestriale de absorbţie efectivă de fonduri europene, pe ordonatori de credite, care să fie monitorizate cu stricteţe şi care să permită corectarea rapidă a eventualelor deficienţe”, se mai spune în document.
Sumele primite de la Uniunea Europeană în contul plăţilor efectuate sunt estimate să fie mai mici cu două miliarde lei (0,3% din PIB) în 2012, potrivit proiectului de rectificare bugetară pentru 2012.

Articole înrudite