24 DECEMBRIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
90% dintre românii cu probleme de vedere nu lucrează
90% dintre românii cu probleme de vedere nu lucrează
Rata şomajului în rândul persoanelor cu deficienţe de vedere din Europa este cea mai mare în România (90%) şi cea mai scăzută în Suedia (sub 60%), indică un proiect de cercetare în curs de desfăşurare, preluat de site-ul Euractiv.
Raportul, sprijinit de UE, apare într-un moment în care prevalenţa bolilor oculare este în creştere - în condiţiile în care incidenţa acestora la nivel mondial s-a dublat între 1990 şi 2020, potrivit Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS).
Orbirea este o complicaţie frecventă a altor boli, sau rezultatul unor complicaţii comune legate de vârstă. La fiecare cinci secunde o persoană din lume orbeşte, însă 80% din cazurile de orbire pot fi prevenite sau sunt tratabile. În prezent, la nivel mondial există 285 milioane de oameni care suferă de deficienţe serioase de vedere. Dintre aceste cazuri, 90% apar în ţările în curs de dezvoltare.
Studiul "Hidden Majority" relevă contraste puternice între rata ocupării forţei de muncă şi diferenţe structurale în strategiile privind nevăzătorii.
"Rata de inactivitate economică variază foarte mult. Există, de asemenea, o mare varietate în tipul de muncă oferit", explică Fred Reid, unul dintre co-autorii studiului şi fost preşedinte al Federaţiei Naţionale a Nevăzătorilor şi Persoanelor cu Deficienţe de Vedere din Marea Britanie, într-un interviu acordat EurActiv.
Reid şi colega sa Philippa Simkiss - de la Institutul Naţional Regal pentru Nevăzători (RNIB) - au elaborat în ultimii doi ani rapoarte care au acoperit ţări precum Germania, Olanda, Polonia, România, Suedia şi Regatul Unit.
Rapoartele finale privind Austria şi Franţa sunt în curs de finalizare, concluziile urmând să fie trimise Comisiei Europene - a cărei Direcţie Generală pentru Ocuparea forţei de muncă, afaceri sociale şi incluziune a susţinut proiectul - anul viitor. Rapoartele includ statistici, rezumate ale condiţiilor de muncă din ţările relevante şi recomandări privind acţiunile ce ar trebui întreprinse.
Unul dintre cele mai puternice contraste a fost descoperit între Spania, unde nevăzătorii au parte de "ocupaţii rezervate", şi Franţa, Germania şi Regatul Unit, care încearcă să integreze nevăzătorii în forţa de muncă cât mai mult posibil.
"În Spania, 80% (dintre persoanele cu deficienţe de vedere angajate) sunt implicate în vânzarea de bilete la loteria statului", a explicat Reid. Acest lucru este, de asemenea, valabil în Italia, unde "persoanele cu deficienţe de vedere tind să fie distribuite în locuri de muncă considerate drept locuri de muncă pentru orbi".
În timp ce spaniolii adoptă ideea că a lucra la loterie este mai bine decât a nu fi angajat, sunt alte ţări, precum Marea Britanie, unde rata şomajului în rândul nevăzătorilor este mai mare.
Per ansamblu, rata şomajului în zona euro este de 11,4%, iar la nivel UE de 10,5%, indică datele furnizate de Eurostat.
Rapoartele "Hidden Majority" relevă că există puţine generalizări regionale ce pot fi extrase din analiza pieţelor muncii - cu situaţia din România şi Polonia oferind imagini contrastante.
Potrivit lui Reid, deşi rata de inactivitate (în rândul nevăzătorilor) este, de asemenea, mare în Polonia, se depun eforturi sistematice pentru a schimba acest lucru şi există un sistem bazat pe drepturi care sprijină angajarea.
Pe de altă parte, România se află "foarte mult în urmă", susţine Reid, adăugând că şeful asociaţiei locale a nevăzătorilor le-a declarat cercetătorilor "că este aproape o ţară din lumea a treia".


Articole înrudite