28 SEPTEMBRIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Ultima bucată a calotei glaciare din America de Nord va dispărea în 300 de ani
Ultima bucată a calotei glaciare din America de Nord va dispărea în 300 de ani

Ultima rămăşiţă din Calota Glaciară Barnes de pe Insula Baffin, care a acoperit odată mare parte din America de Nord, se va topi în circa 300 de ani, potrivit unui nou studiu realizat de o echipă de oameni de ştiinţă canadieni şi americani de la Universitatea Simon Fraser din British Columbia, respectiv de la Universitatea Boulder din Colorado. Formaţiunea se află în prezent pe cale de dispariţie din cauza încălzirii climatice, informează Science Daily.
Calota Glaciară Barnes, o întindere cât statul american Delaware, situată pe Insula Baffin din Arhipelagului Arctic Canadian, se topeşte într-un ritm rapid din cauza nivelului ridicat de gaze cu efect de seră din atmosferă care a provocat creşterea temperaturilor în zona arctică.
Deşi are încă o grosime de 500 de metri, calota s-ar topi în următorii 300 de ani conform rezultatele cercetătorilor, acest lucru fiind o dovadă serioasă a nivelului actual al încălzirii globale, nemaiîntâlnit în ultimi 2,5 milioane de ani, după cum arată autorii studiului.
''Aceasta reprezintă dispariţia unei forme din ultima epocă glaciară care ar fi supravieţuit probabil dacă nu ar fi existat emisiile de gaze cu efect de seră antropogenice'', a declarat Adrien Gilbert, glaciolog la Universitatea Simon Fraser din Canada, conducătorul studiului publicat în revista ''Geophysical Research Letters'' editat de American Geophysical Union.
Deşi topirea Calotei Glaciare Barnes ar putea avea un efect neglijabil asupra nivelului mărilor şi oceanelor, sfârşitul ei poate anunţa chiar dispariţia unor calote mai mari precum Groenlanda şi Antarctica, este de părere profesorul Gifford Miller de la universitatea americană Boulder, coautor al studiului. ''Cred că dispariţia Calotei Glaciare Barnes ar fi doar o curiozitate ştiinţifică dacă nu ar fi atât de neobişnuită'', a spus Miller, care a condus cercetările desfăşurate anual în ultimele cinci decenii pe Insula Baffin. "Una dintre implicaţiile derivate din rezultatele noastre este că regiuni semnificative ale sudului Calotei Glaciare a Groenlandei s-ar putea afla sub risc de topire pe măsură ce regiunea arctică se încălzeşte'', a completat acesta adăugând că şi nivelurile ridicate ale apelor mărilor, determinate de topirea Groenlandei, va cauza în mod automat o micşorare a Calotei Glaciare a Antarcticii.
Calota Glaciară Barnes este o rămăşiţă a Calotei Glaciare Laurentide care a acoperit, episodic, milioane de metri pătraţi din America de Nord de la începutul perioadei Cuarternar, în urmă cu 2,5 milioane de ani.
Chiar dacă omenirea ar înceta în prezent să emită gaze cu efect de seră, Calota Glaciară Barnes tot va dispărea în următoarele secole, susţine Miller care compară această întindere de gheaţă cu un canar dintr-o mină de cărbuni.


Articole înrudite