28 SEPTEMBRIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Oamenii de ştiinţă au descoperit modul în care poate fi tratată frica de păianjeni
Oamenii de ştiinţă au descoperit modul în care poate fi tratată frica de păianjeni


O echipă de psihologi de la Universitatea din Manchester a dezvăluit luni că a descoperit o nouă modalitate prin care persoanele care se tem de păianjeni îşi pot învinge fobia, informează Xinhua.
Dr. Warren Mansell susţine că în loc să fie încurajate să interacţioneze direct cu păianjenii pentru a-şi învinge teama, o abordare practicată în prezent de mulţi terapeuţi, persoanele care suferă de arahnofobie este mai bine să aibă posibilitatea de a deţine controlul asupra distanţei la care se apropie sau se depărtează de obiectul fricii.
Concluziile lui Mansell au fost publicate în "Journal of Anxiety Disorders" şi se bazează pe o teorie cunoscută drept Teoria controlului perceptual.
În cadrul studiului, persoanele care sufereau de teamă de păianjeni au fost amplasate în faţa unui ecran şi au putut controla cât de aproape sau de departe apărea în faţa lor un păianjen. "Teoria controlului perceptual indică faptul că este vital ca un client să deţină controlul asupra experienţei pe care o are cu elemente importante din mediu precum sursele de ameninţare, deoarece controlul în sine este esenţial pentru sănătate şi starea de bine", a explicat omul de ştiinţă.
Pentru cercetare a fost recrutat un grup de persoane cu niveluri înalte de teamă de păianjeni cărora li s-a cerut să enumere motivele pentru care evită păianjenii şi motivele pentru care doresc să se apropie de aceştia. "După îndeplinirea unei simple sarcini în cadrul căreia puteau mişca pe un ecran de computer o imagine cu un păianjen, mai aproape sau mai departe, cei care deţineau controlul asupra distanţei virtuale faţă de păianjen s-au apropiat mai mult de acesta după ce au îndeplinit sarcina. De asemenea, două săptămâni mai târziu ei au declarat că au evitat mai puţin păianjeni în viaţa de zi cu zi, în ciuda fobiei şi fără a fi determinaţi să procedeze astfel", a declarat Mansell.
"Acest lucru semnifică faptul că terapeuţii care tratează fobiile şi anxietatea nu ar trebui să îi încurajeze sau să îi îndrume pe clienţi să îşi înfrunte temerile, aşa cum se presupune deseori. Odată ce aceştia devin conştienţi de motive, ar putea face alegeri care răspund temerilor pe care le au. Credem că acest rezultat este util pentru terapeuţii care tratează persoanele care se tem de păianjeni", a mai spus Warren Mansell, potrivit sursei citate. Acesta a adăugat că va investiga în viitor dacă "acest gen de intervenţie simplă poate avea un efect semnificativ asupra stresului şi a perturbării resimţite de oameni din cauza fobiilor".


Articole înrudite