28 SEPTEMBRIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Tigrul de Sumatra riscă să aibă soarta tigrilor javaian şi balinez, deja dispăruţi
Tigrul de Sumatra riscă să aibă soarta tigrilor javaian şi balinez, deja dispăruţi

Tigrul de Sumatra, subspecie de tigru a cărei denumire ştiinţifică este Panthera tigris sumatrae, trăieşte doar pe insula indoneziană al cărei nume îl poartă şi unde mai există aproximativ 400 de exemplare, motiv pentru care aceste animale se află în pericol critic de dispariţie, conform World Wildlife Found. În 1978, populaţia de tigri din Sumatra era de 1.000 de exemplare, conform estimărilor experţilor.
Tigrul din Sumatra este cea mai mică subspecie de tigru care mai există şi se distinge prin dungi negre dese pe blana lor portocalie. Ultimele exemplare rămase în viaţă supravieţuiesc în peticele de păduri rămase pe insulă. Accelerarea defrişărilor şi braconajul agresiv sunt motivele pentru care această creatură nobilă ar putea avea soarta rudelor sale deja dispărute tigrul javaian şi tigrul balinez.
În Indonezia, oricine este prins vânând tigri riscă închisoare şi amenzi usturătoare. Dar în ciuda eforturilor sporite de prezervare a speciei, inclusiv consolidarea capacităţii de aplicare a legii şi intensificarea măsurilor împotriva braconajului — în Sumatra şi restul Asiei există o piaţă substanţială cu oase şi produse de tigru. Tigrii din Sumatra îşi pierd habitatul şi prada rapid, iar braconajul nu prezintă nici un semn de declin.
Insula Sumatra este singurul loc unde tigri, rinoceri, urangutani şi elefanţi trăiesc împreună. Prezenţa tigrului de Sumatra este un indicator important al biodiversităţii unei păduri. Protejarea tigrilor şi a habitatului lor înseamnă că multe alte specii beneficiază de acesta, inclusiv omul.
Însă habitatul tigrului de Sumatra a fost redus drastic prin extinderea zonelor de exploatare agricolă, plantaţii şi aşezări umane. În multe părţi ale insulei, exploatarea ilegală a lemnului şi despăduririle au scăpat de sub control. Aproximativ 16,6 milioane de acri de pădure — mai mult decât statul american Virginia de Vest — au dispărut în Sumatra între 1985 şi 1997. Chiar şi zonele protejate se confruntă cu probleme. În plus, conversia pădurilor a izolat parcurile naţionale unele de altele.
Cei mai mulţi tigri de Sumatra sunt ucişi în mod deliberat pentru câştig comercial. Conform unui studiu realizat de TRAFFIC, reţeaua globală de monitorizare a comerţului cu faună sălbatică, braconajul pentru comerţ este responsabil pentru peste 78% din decesele tigrilor de Sumatra — cel puţin 40 de animale pe an.
În ciuda măsurilor de conservare şi de protecţie din Sumatra şi a succesului global aparent în reducerea pieţelor pentru oase de tigru, nu există nici o dovadă că vânarea ilegală a acestor animale a scăzut în mod semnificativ pe insulă de la începutul anilor 1990.
Distrugerea habitatului împinge felinele să caute hrană în zone locuite, unde sunt mai susceptibile să intre în conflict cu oamenii. Conflictul om-tigru este o problemă gravă în Sumatra: s-a întâmplat să fie ucişi sau răniţi oameni, iar şeptelul să fie atacat de tigri. Acţiunile de răzbunare ale sătenilor poate avea ca rezultat uciderea acestor exemplare.


Articole înrudite