28 SEPTEMBRIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Moartea este „mai plăcută decât îşi imaginează oamenii”
Moartea este „mai plăcută decât îşi imaginează oamenii”

Perspectiva morţii inevitabile îi face pe cei mai mulţi dintre oameni să se teamă, însă persoanele aflate în pragul morţii experimentează emoţii şi senzaţii pozitive, care sunt mai plăcute decât îşi imaginează majoritatea semenilor lor, potrivit unui studiu realizat de curând în Statele Unite, informează telegraph.co.uk.
"Atunci când ne imaginăm emoţiile pe care le vom trăi în momentele în care ne apropiem de moarte, ne gândim cu precădere la tristeţe şi groază", a spus cercetătorul Kurt Gray de la Universitatea North Carolina din Chapel Hill. "Dar din câte se pare, moartea este mai puţin tristă şi înfiorătoare — şi mai fericită — decât aţi crede", a adăugat profesorul american.
Profesorul Gray şi colegii lui, al căror studiu a fost publicat în revista Psychological Science, au analizat mesajele publicate pe bloguri de pacienţii aflaţi în stadii terminale ale unor boli precum cancer şi scleroză laterală amiotrofică, dar şi ultimele cuvinte rostite de condamnaţii care au primit pedeapsa capitală.
Ele au fost comparate cu o selecţie de mesaje publicate pe un blog al "ultimelor cuvinte", creat de voluntari care au fost rugaţi să îşi imagineze că se aflau în aceeaşi situaţie.
Cercetătorii americani au descoperit astfel că oamenii, cu cât se apropie mai mult de moarte, cu atât au tendinţa de a folosi cuvinte pozitive.
Atât pacienţii în stadii terminale, cât şi deţinuţii care urmau să fie executaţi au părut că se concentrau mai mult pe chestiuni precum religia şi familia, determinându-i pe autorii studiului să sugereze că această strategie le ajutau pe acele persoane să îşi reprime anxietatea generată de apropierea morţii.
"Oamenii sunt incredibil de adaptabili — atât fizic, cât şi emoţional — şi noi ne vedem de vieţile noastre zilnice indiferent dacă suntem pe moarte sau nu", a spus profesorul Gray.
"În imaginaţia noastră, moartea presupune ideea de singurătate şi o lipsă de înţeles, dar mesajele finale publicate pe bloguri de pacienţii terminali şi ultimele cuvinte rostite de deţinuţii condamnaţi la moarte sunt pline de iubire, înţelesuri şi conexiuni sociale".
"În prezent, sistemul medical este orientat spre evitarea morţii — o evitare care este adeseori motivată de părerea că moartea este îngrozitoare şi tragică", au adăugat autorii studiului.
"Această abordare este de înţeles, ţinând cont de poveştile din cultura populară despre negativitatea morţii, însă rezultatele noastre sugerează că moartea este mai plăcută decât s-ar aştepta oamenii: să te întâlneşti cu doamna cu coasa nu e chiar atât de înfiorător precum pare".


Articole înrudite