15 NOIEMBRIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
«Spotlight», cel mai bun film al anului
«Spotlight», cel mai bun film al anului

Cea de-a 88-a gală pentru decernarea premiilor Oscar a avut loc în noaptea de 28 februarie la renumitul Dolby Theatre din Hollywood.
"Spotlight", de Tom McCarthy, a primit premiul Oscar pentru cel mai bun film, la cea de-a 88-a gală de decernare a acestor distincţii, în care "The Revenant" a obţinut trei trofee, inclusiv pentru "cel mai bun regizor" (Alejandro Ińárritu) şi "cel mai bun actor în rol principal" (Leonardo DiCaprio).
Gala a fost marcată încă din deschiderea sa de numeroase glume făcute de Chris Rock pe tema "Oscarurilor atât de albe", aluzii la faptul că evenimentul a fost criticat în ultimele săptămâni din cauza lipsei de diversitate a listei de nominalizări la premiile Academiei americane de film, în ale cărei categorii principale nu s-au regăsit nici în acest an actori şi regizori de culoare.
Vicepreşedintele SUA, Joe Biden, a fost unul dintre invitaţii speciali ai galei, acesta prefaţând un moment artistic susţinut de Lady Gaga. Cântăreaţa a interpretat melodia "Til It Happens To You", un cântec legat de campania Casei Albe "It's On Us", care militează pentru conştientizarea agresiunilor sexuale petrecute în campusurile din SUA. Această melodie nominalizată la premiile Oscar din acest an a fost lansată de Lady Gaga anul trecut, cu ocazia filmului documentar al lui Kirby Dick "The Hunting Ground", despre agresiunile sexuale şi violurile petrecute în campusurile americane. Pe scena galei Oscar, Joe Biden a vorbit despre necesitatea schimbării mentalităţii, astfel încât "niciun alt bărbat şi nicio altă femeie să nu mai sufere astfel de abuzuri".
Evenimentul a inclus mai multe momente artistice, între care şi unele susţinute de cântăreţul britanic Sam Smith, care a interpretat melodia "Writing’s On The Wall" din "Spectre", cel mai recent film din franciza "James Bond". De altfel, la gala din acest an, "Writing’s On The Wall" a câştigat premiul Oscar la categoria "cel mai bun cântec".

Lista completă a marilor câştigători la premiile Oscar 2016

Cel mai bun film: "Spotlight"

Cu Rachel McAdams, Billy Crudup, Michael Keaton, Liev Schreiber, Mark Ruffalo şi Stanley Tucci în distribuţie, "Spotlight" prezintă eforturile depuse de jurnaliştii de la publicaţia The Boston Globe, în 2002, într-o anchetă amplă, ce a declanşat un scandal uriaş, după dezvăluirea abuzurilor sexuale comise de mai mulţi preoţi catolici.
Filmul "a oferit o voce pentru supravieţuitorii acestei drame, iar premiul Oscar amplifică această voce", a declarat Michael Sugar, producătorul peliculei, precizând că speră ca această voce să fie auzită până la Vatican. "Papa Francisc, este timpul să-i protejăm pe copii şi să reinstaurăm credinţa", a mai spus acesta, pe scena galei Oscar 2016.

Cel mai bun actor într-un rol principal: Leonardo DiCaprio ("The Revenant")

”Mulţumesc Academiei, tuturor celor care au fost alături de mine. Le mulţumesc celorlalţi nominalizaţi din aceşt an pentru performanţa lor incredibilă. Revenant a fost rezultatul unei munci teribile, unui efort extraordinar. Îţi mulţumesc Tom Hardy, pentru prietenia pe care mi-ai arătat-o, pentru talentul tău”, a spus DiCaprio, în discursul de după primirea Oscarului.
"Acest film este despre relaţia dintre om şi lume", a adăugat Leonardo DiCaprio. Acesta a vorbit şi despre efortul deosebit pe care l-a presupus realizarea peliculei, militând totodată pentru protejarea mediului înconjurător. "Schimbarea climatului ne va afecta pe toţi", a mai spus Leonardo DiCaprio.

Cel mai bun regizor: Alejandro Gonzalez Ińárritu ("The Revenant")
Cea mai bună actriţă într-un rol principal: Brie Larson ("Room")
Cel mai bun actor în rol secundar:  Mark Rylance ("Bridge of Spies")
Cea mai bună actriţă în rol secundar: Alicia Vikander ("The Danish Girl").
Cel mai bun film străin: Son of Saul
Cel mai bun lungmetraj de animaţie: Inside Out
Cea mai bună regie artistică: Mad Max: Fury Road
Cel mai bun scenariu adaptat: "The Big Short"- Charles Randolph şi Adam McKay
Cel mai bun scenariu original: "Spotlight" - Josh Singer şi Tom McCarthy
Cea mai bună imagine: The Revenant
Cel mai bun montaj: Mad Max: Fury Road
Cea mai bună coloană sonoră: Ennio Morricone - "The Hateful Eight"
Cel mai bun cântec: Sam Smith pentru "Writing’s On The Wall" ("Spectre")
Cel mai bun montaj de sunet: Mad Max: Fury Road
Cel mai bun mixaj de sunet: Mad Max: Fury Road
Cele mai bune efecte vizuale: Ex Machina
Cele mai bune costume: Mad Max: Fury Road
Cel mai bun machiaj: Mad Max: Fury Road
Cel mai bun scurtmetraj animat: Bear Story
Cel mai bun scurtmetraj de ficţiune: Stutterer
Cel mai bun lungmetraj documentar: Amy
Cel mai bun scurtmetraj documentar: A Girl in the River: The Price of Forgiveness

Zmeura de Aur 2016: "Fifty Shades of Grey" şi "Fantastic Four", desemnate cele mai proaste filme ale anului 2015

Lungmetrajele "Fifty Shades of Grey" şi "Fantastic Four" şi actorul Sylvester Stallone au fost marii "învingători" la gala de decernare a premiilor Zmeura de Aur 2016, care recompensează cele mai slabe filme şi performanţe actoriceşti ale anului, informează deadline.com.
Premiile Zmeura de Aur, care valorează fiecare doar câţiva dolari şi au formă de zmeură aurie, aşezată pe o rolă de film de 8 mm, au fost create în 1980, la iniţiativa lui John Wilson, un cinefil împătimit, ca "antidot" la frenezia care cuprinde Hollywoodul în sezonul premiilor cinematografice, ce culminează în fiecare an cu gala premiilor Oscar. Astfel, la cea de-a 36-a ediţie a galei premiilor Zmeura de Aur, care s-a desfăşurat sâmbătă seară, la Los Angeles, "Fifty Shades of Grey" şi "Fantastic Four" au împărţit premiul la categoria "cel mai prost film". Totodată, "Fifty Shades of Grey", care spune povestea unei relaţii erotice dintre un om de afaceri înstărit şi o tânără studentă şi include scene de sex şi practici sado-masochiste, a mai primit la gala Zmeura de Aur 2016 patru premii la categoriile "cel mai prost scenariu" (Kelly Marcel), "cea mai proastă actriţă" (Dakota Johnson), "cel mai prost actor" (Jamie Dornan) şi "cel mai prost cuplu de actori" (Dakota Johnson şi Jamie Dornan).
La rândul său, pelicula "Fantastic Four" a primit şi premiul pentru "cel mai prost regizor" (Josh Trank). Avându-i în distribuţie, printre alţii, pe Miles Teller, Kate Mara şi Michael B. Jordan, filmul spune povestea a patru tineri care se teleportează într-un univers paralel ce le modifică aspectul, având ca scop salvarea Pământului.
Şi actorul Sylvester Stallone a fost "distins" în cadrul ediţiei din acest an a galei premiilor Zmeura de Aur. Acesta a primit trofeul The Redeemer Award (premiul celor care se căiesc). Premiul onorează un fost câştigător al Zmeurei de Aur care a reuşit să fie apreciat ulterior de criticii de specialitate. Sylvester Stallone este nominalizat la categoria "cel mai bun actor în rol secundar", la ediţia din acest an a premiilor Oscar.
Nominalizaţii şi câştigătorii premiilor Zmeura de Aur sunt selectaţi de cei 943 de membri ai Golden Raspberry Award Foundation, care pot achiziţiona un statut de membru pentru a putea vota online pentru filmele nominalizate anual la aceste premii.
Premiaţii cu Zmeura de Aur vin rareori să îşi ridice premiile, o excepţie notabilă fiind Sandra Bullock, care a primit titlul de "cea mai proastă actriţă" în 2010, pentru "All About Steve", cu o zi înainte de a lua premiul Oscar pentru "Povestea unui campion/ The Blind Side".


Articole înrudite