28 SEPTEMBRIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Şoferii foarte atenţi la viteză, mai puţin concentraţi la alte aspecte din trafic
Şoferii foarte atenţi la viteză, mai puţin concentraţi la alte aspecte din trafic
Pragurile prevăzute de legislaţia rutieră privind depăşirea limitei maxime de viteză, impuse cu stricteţe, pot dăuna siguranţei pe drumurile publice, arată un studiu efectuat în Australia. Cercetarea, realizată la Universitatea Western Australia (UWA), a descoperit că atunci când şoferii alocă o mare parte din atenţie vitezei sunt mai puţin concentraţi la depistarea unor posibile riscuri de pe carosabil, informează Xinhua News.
Oamenii de ştiinţă de la UWA au folosit un simulator de condus pentru a afla dacă limita de viteză are impact asupra minţii şoferilor şi a abilităţilor vizuale. Cercetarea a fost efectuată pe 84 de participanţi împărţiţi în trei grupuri cărora li s-a spus că ar putea fi amendaţi dacă vor conduce cu 1 kilometru, 6 kilometri şi respectiv 11 kilometri peste limita de viteză de 50 de kilometri pe oră. Oamenii de ştiinţă au analizat răspunsul acestora la momentul apariţiei pe ecran a unor puncte mici roşii, în câmpul lor vizual periferic.
Potrivit dr. Vanessa Bowden, cea care a condus studiul, s-a descoperit că şoferii din grupul celor cărora li s-a impus limita de 1 kilometru pe oră peste viteza maximă admisă au avut cele mai slabe rezultate la detectarea punctelor roşii. ''Am tras concluzia că resursele mentale şi vizuale ale conducătorilor erau utilizate pentru a acorda un plus de atenţie sarcinii legate de viteză, iar acest lucru le răpea o parte din concentrarea necesară lumii vizuale din jurul lor'', a explicat ea.
Participanţii au fost rugaţi să completeze şi un chestionar în care erau întrebaţi cât de dificilă sau de solicitantă li s-a părut experienţa. Şoferii care au primit cea mai strictă limitare de viteză au clasificat experienţa drept solicitantă.
Dr. Bowden a declarat că autorităţile care reglementează legislaţia rutieră ar trebui să ţină cont de aceste concluzii. ''Există percepţia potrivit căreia dacă lucrurile ar fi mai stricte, ar aduce beneficii şi toată lumea va conduce mai încet şi mai sigur'', a spus ea. ''Dar... şoferii nu pot fi mai atenţi la viteză fără a deveni mai puţin concentraţi la alte aspecte critice ale condusului'', a precizat specialista.

Articole înrudite