28 SEPTEMBRIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Afganistan: Suprafeţele cultivate cu mac de opiu s-au extins semnificativ în 2016
Afganistan: Suprafeţele cultivate cu mac de opiu s-au extins semnificativ în 2016

Suprafeţele cultivate cu mac de opiu au crescut cu 10% în 2016 în Afganistan, primul producător mondial, după un regres excepţional anul trecut, indică un raport al ONU publicat la Kabul, relatează AFP.
Această creştere a culturilor pe o suprafaţă totală de 201.000 ha, atribuită unor „mai bune condiţii climatice”, lasă să se întrevadă o creştere a producţiei de opiu cu 43%, până la 4.600 de tone, faţă de 3.300 de tone în 2015, se menţionează în raportul Biroului ONU pentru droguri şi criminalitate (UNODC).
Din punctul de vedere al ministrului însărcinat cu lupta antidrog, Salamat Azimi, „cauza principală a acestei creşteri este insecuritatea agravată şi lipsa de fonduri dedicate” care au afectat campaniile de eradicare.
În prezent, numai 13 dintre cele 34 de provincii ale ţării sunt scutite de aceste culturi de mac de opiu, a declarat ea în faţa presei.
„Este deranjant să vezi cultura de mac de opiu extinzându-se în provinciile de nord”, unde era aproape inexistentă, a dezvăluit responsabilul UNODC la Kabul, Andrey Avetisyan.
În schimb, în condiţiile în care 93% din aceste culturi, care reprezintă materia primă pentru opiu, sunt cultivate în sudul ţării, responsabilul ONU a observat o uşoară diminuare încurajatoare în anumite provincii meridionale, respectiv de 7% în Helmand, prima producătoare mondială.
Helmand, provincie frontalieră cu Pakistanul, este una dintre regiunile cele mai afectate de tulburări din Afganistan, împreună cu cea vecină Uruzgan. Aici controlul guvernului este limitat şi au loc ofensive repetate ale talibanilor care acţionează fără oprelişti, adunând taxe de la cultivatorii de mac de opiu pentru a-şi finanţa insurecţia.
Generalul Baz Mohammad Ahmadi, ministru adjunct de interne însărcinat cu lupta antidrog, a reamintit că „majoritatea războaielor din Afganistan sunt finanţate prin cultura macului de opiu”. „Oriunde vedeţi mac de opiu în Afganistan, aveţi lupte”, a adăugat el.
În 2015, pentru prima dată în ultimii şase ani, culturile de mac de mac de opiu au scăzut în pondere Afganistan cu aproape 20%, în timp ce producţia de opiu s-a diminuat la jumătate, o victorie relativă atribuită condiţiilor climatice nefavorabile de către ONU.
ONU şi-a exprimat satisfacţia „pentru o producţie mai scăzută decât în urmă cu doi ani”, în ciuda creşterii sale, dar experţii afirmă că 2014 a fost un an excepţional.
Raportul anual al ONU prezintă „cea mai bună evaluare a culturilor de mac de opiu”, a reamintit Avetysian, exprimându-şi în acelaşi timp regretul pentru „recenta diminuare a sprijinului internaţional” în lupta antidrog.


Articole înrudite