15 NOIEMBRIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Piramidele mai puţin cunoscute ale Africii, vechi de 3.000 de ani
Piramidele mai puţin cunoscute ale Africii, vechi de 3.000 de ani

Cu toţii am auzit despre marile piramide din Egipt, dar la câteva mii de kilometri în sud, de-a lungul Nilului, găsim şi alt grup impresionant de structuri antice care au supravieţuit în deşertul sudanez în ultimii 3.000 de ani. Acum, graţie unei filmări realizate cu ajutorul unei drone putem observa mai bine aceste incredibile piramide atât de puţin studiate.

Există circa 255 de piramide construite de civilizaţia nubiană în trei locaţii cunoscute din deşertul Sudanului. Mulţi dintre turişti nu au auzit niciodată de ele. 

Asemenea egiptenilor, locuitorii din această regiune îşi îngropau regii sub piramide impresionante, lucru care le-ar fi ajutat sufletele să ajungă în Rai, dar din punct de vedere structural, piramidele din Sudan sunt diferite de cele din Egipt. Pentru început, piramidele nubiene sunt mai înguste şi au pereţii mult mai abrupţi. Ele sunt, totodată, mai mici, având între 6 şi 30 de metri înălţime, faţă de 139 de metri, cât măsoară Marea Piramidă din Giza.

Piramidele nubiene au început să fie construite cu circa 500 de ani după ce egiptenii nu au mai construit astfel de structuri.

Dronele nu sunt singurele echipamente care ajută la obţinerea mai multor informaţii la acest sit. Arheologul care conduce această expediţie, Geoff Emberling, foloseşte şi un robot controlat de la distanţă pentru a excava în spaţii unde accesul oamenilor este imposibil.


Articole înrudite