15 NOIEMBRIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Pinguinii imperiali, ameninţaţi de încălzirea Antarcticii
Pinguinii imperiali, ameninţaţi de încălzirea Antarcticii

Schimbările climatice ar putea reduce populaţia de circa 600.000 pinguini imperiali a Antarcticii, cu cel puţin o cincime până în anul 2100, sugerează un studiu publicat în revista Nature Climate Change, citat de BBC.
Principala ameninţare pentru pinguini provine de la schimbările survenite în calota de gheaţă a Antarcticii, care vor afecta creşterea şi hrănirea lor.
Potrivit studiului, dinamica va diferi de la o colonie la alta de pinguini, dar este de aşteptat ca toate să fie în declin până la sfârşitul secolului.
Cercetătorii americani, britanici şi olandezi au îndemnat guvernele să includă aceste păsări pe lista celor pe cale de dispariţie, fapt care ar putea impune restricţii cu privire la turism şi pescuit.
Echipa de cercetători condusă de Stephanie Jenouvrier de Institutul Oceanografic Woods Hole (SUA), a declarat că populaţia mondială de pinguini imperiali va scădea, probabil, între 19 şi 33% faţă de nivelul actual, mai scrie BBC.
Ea a afirmat că pinguinii "se vor confrunta, în viitorul previzibil, cu posibila lor extincţie, de-a lungul unei părţi semnificative din aria lor de răspândire".
Cercetătoarea a menţionat că unele colonii de pinguini imperiali din Marea Ross din Antarctica ar putea ajunge la declin mai târziu decât altele deoarece starea gheţii marine este încă potrivită pentru ei.
Crearea unei zone maritime protejate în Marea Ross ar putea ajuta la evitarea dispariţiei acestor păsări şi la punerea în aplicare a strategiilor necesare pentru conservare şi diminuarea gazelor cu efect de seră, consideră Stephanie Jenouvrier.
Pentru a se alimenta, tinerii pinguini imperiali trebuie să plece din colonie luni de zile, să călătorească pe distanţe lungi pentru a ajunge la apă deschisă, acolo unde se găseşte hrana, cum este krill-ul. Ei sunt dependenţi de existenţa unei suprafeţe optime de întindere de gheaţă din multe motive, inclusiv pentru a-şi găsi adăpost faţă de animale de pradă pe perioada deplasării în căutarea hranei, scrie BBC.
De asemenea, modificările calotei de gheaţă pot afecta semnificativ abundenţa krill-ului, sursa de hrană primară a pinguinilor imperiali şi o specie decisivă în lanţul trofic din Antarctica.
În acelaşi timp, o mai mare acoperire cu gheaţă este benefică pentru krill, însă părinţii micilor pinguini imperiali trebuie să meargă mai mult, până la marea deschisă, pentru hrană.
"Există un promontoriu de muşchi de pământ pentru gheaţă şi pinguinii imperiali", a declarat pentru Reuters, Phil Trathan, expert la British Antarctic Survey (BAS), citat de BBC.
El a spus că este neclar dacă păsările se pot adapta mai uşor la urcarea pe teren sau pe gheaţă. Patru colonii de pinguini imperiali au fost recent descoperiţi pe straturi de gheaţă deasupra nivelului marii, acolo unde gheţarii se revarsă spre terenul acoperit cu muşchi de pământ.
Măsurători din satelit ale întinderii de gheaţă din Antarctica au arătat că acoperirea pe timp de iarnă a atins niveluri record. Cu toate acestea, modelarea climatică pe computer estimează că aceasta tendinţă se va inversa în viitor, în condiţiile încălzirii Antarcticii, mai notează BBC.


Articole înrudite