Pentru prima dată într-un secol, pui de broască ţestoasă gigant pe cale de dispariţie s-au născut în sălbăticie în insulele Galapagos, au informat oameni de ştiinţă citaţi de agenţia AP.
O expediţie ştiinţifică efectuată în anul 1970 a descoperit numai 19 broaşte ţestoase adulte pe insula Pinzon a arhipelagului, cu o medie de vârstă de 70 de ani, iar oamenii de ştiinţă le-au relocat pentru a începe un program de reproducere în captivitate pe insula Santa Cruz. Programul a produs pui de broască ţestoasă gigant care apoi au fost readuşi pe insula Pinzon, singura pe care a fost descoperită această specie.
Danny Rueda, care se ocupă de conservarea şi restaurarea ecosistemelor din Galapagos, a declarat pentru Associated Press că în decembrie 2014 au fost găsiţi şase pui de broască ţestoasă gigant pe insula Pinzon.
El a precizat că în prezent 650 de broaşte ţestoase tinere şi adulte trăiesc pe insula menţionată.
Rueda a mai spus că refacerea populaţiei de broaşte ţestoase a fost ajutată de campania din 2012 de eradicare a şobolanilor care infestau de multă vreme insula Pinzon, dar şi alte insule din arhipelag, aceştia provenind de pe navele aflate în trecere prin zonă. Şobolanii împiedicau reproducerea broaştelor ţestoase precum şi a altor specii.
\"Descoperirea celor şase pui de broască ţestoasă ne spune ca procesul eradicării şobolanilor a reuşit\", a spus el.
\"Am început să vedem că ecosistemul a început să se restabilească pe Pinzon\", a declarat Rueda adăugând că este vorba despre un proces de durată al cărui prim pas a fost naşterea de broaşte ţestoase în habitatul lor natural, ceea ce nu se mai întâmplase de un secol.
Galapagos, un teritoriu din Oceanul Pacific aparţinând statului Ecuador, la aproximativ 1000 km (620 mile) de continent, a fost declarat în 1978 Sit al Patrimoniului Mondial de către UNESCO, datorită ţinuturilor unice, animalelor marine şi vegetaţiei sale. Flora şi fauna din acest arhipelag l-au ajutat pe celebrul naturalist britanic Charles Darwin să se inspire în fundamentarea teoriei sale cu privire la evoluţia speciilor, mai notează AP.