28 SEPTEMBRIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
O echipă de astronomi americani luptă pentru redobândirea statutului de planetă de către Pluto
O echipă de astronomi americani luptă pentru redobândirea statutului de planetă de către Pluto

O echipă de astronomi se luptă pentru a-i restitui lui Pluto statutul de planetă şi a lansat marţi o campanie privind lărgirea clasei planetelor astfel încât şi micuţa lume transneptuniană, ce a fost trecută în categoria planetelor pitice în 2006, să poată fi reîncadrată, conform Reuters. Dacă vor avea succes, şi alte planete pitice şi sateliţi naturali de dimensiuni similare lui Pluto vor fi reclasificate în rândul planetelor.
Şase cercetători de la mai multe instituţii americane sunt de părere că Pluto merită să fie recunoscut drept planetă cu drepturi depline, împreună cu alte peste 100 de corpuri din sistemul nostru solar, printre care şi Luna. Într-un raport prezentat la o conferinţă internaţională de planetologie desfăşurată la The Woodlands, Texas (regiunea metropolitană Houston), cercetătorii au susţinut că planetele ar trebui să fie definite de formă şi de anumite caracteristici de relief.
În anul 2006, Uniunea Astronomică Internaţională (UAI), care nu ştia cum să clasifice un planetoid îngheţat transneptunian ce abia fusese descoperit, a adoptat o definiţie a planetelor bazată pe caracteristici care au exclus-o pe Pluto din această categorie — printre care şi curăţarea unei orbite stabile de alte obiecte cosmice.
Astfel, Pluto şi alte obiecte din Centura Kuiper (centura de asteroizi, comete şi planete pitice aflate dincolo de orbita planetei Neptun, de unde şi denumirea de obiecte transneptuniene) au fost reclasificate drept planete pitice, la fel ca şi Ceres, cel mai mare obiect din centura de asteroizi dintre planetele Marte şi Jupiter. Această decizie a lăsat sistemul solar cu doar opt planete.
Coordonatorul acestei echipe de cercetători, Kirby Runyon, de la Universitatea John Hopkins, susţine însă că planetologii sunt interesaţi în special de caracteristicile fizice ale unui obiect cosmic — forma sa, dacă dispune de forme de relief, de oceane şi dacă are atmosferă.
"Dacă eşti interesat de caracteristicile intrinseci ale unui obiect cosmic, atunci definiţia (planetelor) stabilită de UAI nu are nicio valoare", a declarat el pentru Reuters, adăugând că, oricum, UAI nu dispune de autoritatea necesară pentru a defini ce înseamnă o planetă.
"Este un moment din care publicul are ce învăţa în ceea ce priveşte literatura ştiinţifică şi modul în care lucrează oamenii de ştiinţă", a susţinut el, adăugând că ştiinţa nu se face prin obţinerea consensului cercetătorilor într-o problemă sau alta.
Echipa lui Runyon susţine necesitatea adoptării unui sistem de clase şi subclase pentru planete, sistem care ar include şi alte obiecte cosmice, printre care şi Luna, într-o categorie de planete.
Această campanie nu a fost bine primită de Mike Brown, astronomul de la California Institute of Technology care a descoperit obiectul din Centura Kuiper care a dus la declasificarea lui Pluto ca planetă. "Ar trebui să fim chiar orbi pentru a privi la sistemul solar şi a nu vedea diferenţele profunde dintre cele opt planete aflate pe orbitele lor fixe, circulare şi milioanele de mici obiecte cosmice aflate prin preajmă şi care sunt aruncate de colo colo de acestea", conform lui Brown.


Articole înrudite