15 NOIEMBRIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Nouă tendinţă culinară la Paris: rulotele-restaurant
Nouă tendinţă culinară la Paris: rulotele-restaurant

Primăria Parisului, până acum destul de puţin dispusă să acorde autorizaţii pentru comerţul ambulant, va aloca din luna iulie 40 de locuri pentru rulote-restaurant, informează lefigaro.fr. Primarul capitalei franceze, Anne Hidalgo, anunţase acest lucru în luna ianuarie, iar Bruno Julliard, edilul şef adjunct, a confirmat într-o conferinţă de presă.

Într-o notă trimisă Consiliului Parisului, primăria recunoaşte că „rulotele-restaurant reprezintă o nouă tendinţă culinară, bucurându-se de recunoaştere în gastronomia franceză. Sunt vizate toate formele de pregătire a alimentelor, de la bucătăria distinsă cu stele la sandvişurile reinventate... Paris, capitala gastronomiei, trebuie să încurajeze inovaţia şi să găsească un loc pentru această nouă formă de alimentaţie publică”.

Cele 40 de locuri vor fi atribuite unor rulote-restaurant în diferite arondismente ale Parisului timp de un an, începând din iulie. Până pe 15 mai se va desfăşura o licitaţie de proiecte pentru alegerea formei autorizate de rulotă. Această atitudine oficială pune capăt primirii rezervate de până acum a tipului de fast-food extrem de popular în America. Ajunse la Paris în noiembrie 2011 cu „Le Camion qui fume” al lui Kristin Frederick, punctele de alimentaţie mobile au întâmpinat multe dificultăţi în obţinerea autorizaţiilor de staţionare în capitală, motivul fiind teama de concurenţa neloială făcută restaurantelor fixe.

Locurile stabilite vor fi ocupate alternativ de mai multe rulote în cursul săptămânii, la prânz sau seara, pentru „a propune parizienilor o ofertă variată”. Proiectele depuse vor fi evaluate din punctul de vedere al calităţii şi diversităţii ofertei culinare şi al produselor utilizate, potrivit unor criterii de mediu (lupta împotriva poluării atmosferice, estetica rulotei, curăţenie, folosirea unor materiale durabile şi reutilizabile) şi de preţ.

După primul an de exploatare, va fi făcut un bilanţ „atât asupra relevanţei locurilor atribuite pentru staţionare, cât şi a calităţii proiectelor reţinute”.


Articole înrudite