28 SEPTEMBRIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Legende despre unele feluri de mâncare
Legende despre unele feluri de mâncare

Originile multor feluri de mâncare sau alimente sunt învăluite în legende. Unele fac legătura cu vechi zeităţi, ca în cazul uleiului de măsline, în timp ce altele amintesc de personaje mai mult sau mai puţin contemporane, relatează EFE.
"Margherita", una dintre cele mai simple şi populare pizze, are şi ea legenda ei. Pizza Margherita este unul dintre acele feluri de mâncare patriotice care au culorile unui drapel, în acest caz, ale celui italian: roşu, de la roşii; alb, de la mozzarella; verde, de la busuioc. Nimic mai potrivit pentru a-i aduce un omagiu reginei Margareta de Savoia (Margherita Maria Teresa Giovanna), soţia regelui Umberto I al Italiei.
Se spune că, în 1889, cuplul regal petrecea câteva zile la Palatul Capodimonte. Regina ar fi auzit vorbindu-se despre pizza şi a dorit să o guste. Evident, la acea vreme regina nu putea merge la o pizzerie, aşa încât a mers pizzeria la palat.
Artistul a fost Raffaele Esposito, deşi totul indică faptul că adevăratul autor a fost soţia sa, Donna Rosa. Lucrau la pizzeria "Pietro... e basta cosi" (Pietro... şi ajunge; în prezent, "Brandi"). Pe atunci, la loc de cinste printre ingredientele celor mai populare tipuri de pizza era usturoiul. Eruditul Néstor Luján spune însă că reginei nu îi plăcea usturoiul. De aceea, Raffaele a făcut o pizza fără usturoi, reproducând cu ingredientele ei steagul italian.
Pizza a avut succes. Istorie sau legendă, s-a potrivit. La urma urmelor, singura obligaţie a unei legende nu este de a fi reală, ci de a fi frumoasă.
Succesul unui fel de mâncare din Ţara Bascilor (în nordul Spaniei) este legat tot de o legendă. Este vorba despre "kokotxas" de merluciu, cele două părţi cărnoase din partea inferioară a capului acestui peşte.
Regina María Cristina a Spaniei, văduva lui Alfonso al XII-lea, îşi petrecea vara în localitatea San Sebastián din Ţara Bascilor, iar unul dintre curteni i-a lăudat acest fel de mâncare. Pe atunci, în societăţile gastronomice basce nu puteau intra femeile, nici măcar regina. De aceea i-a fost adusă o porţie la palat. Reginei i-a plăcut, deşi, conform reţetei tradiţionale, preparatul avea destul de mult usturoi.
Astăzi, pizza este ceva popular şi ieftin. În schimb, "kokotxas" reprezintă o mâncare scumpă şi apreciată numai în Spania. Totuşi, atât pizza Margherita, cât şi "kokotxas" cu sos au ajuns la Palat. Fiecare în felul său.


Articole înrudite