n viitorul apropiat călătoriile în spaţiu vor fi accesibile pentru din ce în ce mai mulţi oameni. Oricine dispune de suficient de mulţi bani şi este interesat să părăsească Pământul va putea să o facă la bordul capsulelor spaţiale pentru turişti. Compania spaţială Blue Origin, a miliardarului Jeff Bezos, CEO-ul de la Amazon, a prezentat recent o serie de noi imagini ale capsulei de pasageri New Shepard, capsulă care promite aventura vieţii în zboruri suborbitale, fără a face rabat de la confort, conform SPACE.com.
În fotografii pot fi văzute comfortabilele fotolii de lansare cu care este dotată cabina pentru echipaj. Aceste fotolii sunt înclinate spre spate astfel încât pasagerii să poată observa cerul pe perioada lansării. Adevărata aventură însă va începe odată ce capsula a ajuns la altitudinea de aproximativ 100 de kilometri, iar pasagerii vor putea să-şi desfacă centurile de siguranţă pentru a pluti în condiţii de microgravitaţie în cabina care oferă un spaţiu generos şi este dotată cu hublouri mari — de altfel, conform Blue Origin, aceste hublouri vor fi "cele mai mari ferestre trimise vreodată în spaţiu".
În luna octombrie a anului trecut, Bezos anunţa că Blue Origin este pe care să desfăşoare primele zboruri test cu echipaj uman ale capsulei New Shepard până la sfârşitul anului 2017, în timp ce zborurile comerciale vor începe din 2018.
Capsulele New Shepard vor atinge altitudini suborbitale, iar un astfel de zbor va dura aproximativ 11 minute. În afara funcţiei sale turistice, această capsulă va putea fi folosită şi ca laborator pentru experimente în condiţii de microgravitaţie.
"Programul de testare a capsulei New Shepard se concentrează pe demonstrarea performanţelor şi rezistenţei sistemului", a precizat Bezos într-un mesaj trimis prin e-mail tuturor celor care s-au înscris pe site-ul companiei Blue Origin. "În plus, am conceput interiorul capsulei ţinând cont de imperativele ingineriei de precizie, ale siguranţei şi confortului", a adăugat el.
Compania Blue Origin a desfăşurat mai multe lansări reuşite ale capsulei New Shepard, teste care au vizat şi recuperarea rachetei reutilizabile cu care este lansată capsula. Tehnologia recuperării şi reutilizării rachetelor portante va duce la scăderea preţului călătoriilor în spaţiu.
Turismul spaţial nu este doar o ambiţie a companiei Blue Origin. O altă companie deţinută de un miliardar excentric, Virgin Galactic, a început deja să vândă bilete pentru călătorii suborbitale la bordul avioanelor spaţiale pe care le-a construit. De asemenea, compania World View oferă călătorii în stratosferă în capsule ridicate de baloane.
Anul trecut, Jeff Bezos a mai afirmat că Blue Origin îşi propune să ofere şi excursii la altitudini mai mari decât cele accesibile cu capsula New Shepard. Pentru astfel de excursii compania a început să producă o nouă rachetă orbitală denumită New Glenn. Bezos a precizat că acei clienţi care au achiziţionat excursii suborbitale la bordul capsulei New Shepard vor avea prioritate şi pentru excursiile pe orbită cu New Glenn.