15 NOIEMBRIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
În viitor, insecte-robot ne vor fura mostre de ADN
În viitor, insecte-robot ne vor fura mostre de ADN

În cadrul Forumului Economic Mondial de la Davos, un grup de profesori de la Universitatea Harvard a avertizat că noţiunea de intimitate individuală, aşa cum o cunoaştem azi, va dispărea într-un viitor apropiat. De fapt, „trăim deja în această lume”, a spus Margo Seltzer, profesor de informatică la Harvard. „Viaţa personală, aşa cum o cunoşteam noi în trecut, nu mai este posibilă. Concepţia convenţională despre viaţa personală a murit.”
Un alt specialist de la Harvard, cercetător în domeniul geneticii, a afirmat că este „inevitabil” ca informaţia genetică personală a persoanelor să intre tot mai mult în sfera informaţiei publice. Sophia Roosth a spus că agenţilor de contraspionaj li s-a cerut deja să colecteze date genetice despre liderii străini, pentru a fi aflate informaţii despre bolile la care sunt predispuşi şi despre speranţa lor de viaţă.
Margo Seltzer a imaginat chiar o lume în care drone minuscule, de dimensiunile unor ţânţari, vor zbura în jurul nostru şi ne vor extrage mostre de ADN, pentru ca acestea să fie analizate, de pildă, de organizaţii guvernamentale sau de firme de asigurări. Invadarea vieţii private va deveni tot mai larg răspândită, a spus ea, şi trăim deja într-un stat unde individul este supravegheat aproape permanent.
Joseph Nye, expert în ştiinţe politice, a abordat subiectul controversat al comunicaţiilor codificate şi ideea unor reglementări care ar permite ageţiilor guvernamentale să vadă oricând mesajeleschimbate între indivizi, în interesul siguranţei naţionale.
Totuşi, în ciuda acestor viziuni pesimiste, cercetătorii s-au străduit să accentueze ideea că aspectele pozitive ale dezvoltării tehnologiei vor prevala asupra afectării vieţii personale. Aşa cum dronele minuscule pot fi trimise să spioneze oamenii, tot aşa vor putea fi trimişi roboţi într-un spital unde există bolnavi de Ebola, pentru a distruge microbii, a spus Seltzer. Depinde de noi cum folosim tehnologiile care există deja, a adăugat ea.
Anthony Goldbloom, un tânăr antreprenor în domeniul tehnologiilor, a afirmat că, de altfel, „generaţia Google”, cum a numit-o el, pune mai puţin preţ pe intimitatea individuală, comparativ cu generaţiile precedente şi că el personal e gata să renunţe parţial la intimitate, de dragul utilităţii pe care noile tehnologii o au în viaţa sa. „Oricum, adesea oamenii se poartă mai bine atunci când au impresia că altcineva e cu ochii pe ei”, a adăugat el.


Articole înrudite