27 SEPTEMBRIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Fulgerele ar putea scădea cu 15%  pe fondul încălzirii globale
Fulgerele ar putea scădea cu 15% pe fondul încălzirii globale

 

Fulgerele s-ar putea produce cu o frecvenţă mai mică în viitor, pe fondul încălzirii globale, sugerează un studiu ştiinţific efectuat recent în Regatul Unit, citat recent de Press Association.
O echipă de cercetători de la universităţile din Edinburgh, Leeds şi Lancaster a utilizat o nouă metodă pentru a calcula incidenţa fulgerelor cauzate de norii de furtună. Ei au descoperit că până la finalul acestui secol este posibilă o scădere cu 15% a numărului mediu de fulgere la nivel mondial.
Acest lucru ar putea avea un impact şi asupra incendiilor de vegetaţie, în special în regiunile tropicale.
Numărul mai mic de fulgere ar putea afecta şi modul în care gazele cu efect de seră din atmosferă contribuie la schimbările climatice.

Se produc 1,4 miliarde de fulgere pe an

''Această cercetare pune la îndoială fiabilitatea previziunilor anterioare cu privire la fulgere şi încurajează studierea efectelor schimbărilor climatice asupra norilor cu (cristale de) gheaţă şi a fulgerelor'', a declarat dr. Declan Finney din cadrul Universităţii din Leeds, fost angajat al Universităţii din Edinburgh.
Spre deosebire de modurile de calcul utilizate tradiţional privind producerea fulgerelor, bazate pe înălţimea norilor, noua abordare a luat în calcul mişcarea micilor particule de gheaţă care se formează şi se deplasează în nori. Sarcinile electrice se acumulează în aceste particule, în picăturile reci de apă şi în măzărichea formată în nori şi sunt descărcate în timpul furtunilor dând naştere la fulgere şi tunete.


Articole înrudite