De la frigidere la cuptoare cu microunde, de la filtre de cafea la prăjitoare de pâine, o gamă impresionantă de dispozitive tehnologice au revoluţionat modul în care gătim şi mâncăm. În zilele dinaintea apariţiei acestui arsenal tehnologic culinar, o piatră pusă peste un foc deschis era suficientă pentru a prepara o halcă de vânat. Practic, aceasta a fost singura metodă de pregătire a mesei ce s-a perpetuat în Paleolitic, până când populaţia de Aurignacian, din sudul Franţei, a început să învelească carnea în frunze ude şi să o afume deasupra cărbunilor încinşi. În aceeaşi perioadă de timp a început şi prăjirea grânelor sălbatice pe pietre plate şi încălzirea lichidelor în pietre scobite. Olăritul, inventat în Neolitic, a deschis drumul pentru ustensilele moderne de bucătărie.
Viaţa de bucătar s-a schimbat radical din acele vremuri. Secole de invenţii culinare au transformat activităţile din bucătărie, apărând maşinării şi gadgeturi care variază de la cele foarte simple, cum ar fi vesela şi tacâmurile, trecând prin cele esenţiale, cum ar fi cuptorul, ceainicul sau prăjitorul de pâine şi ajungând până la instrumente mai complexe, precum maşinile pentru gogoşi, râşniţele, spatulele muzicale sau untiere cu temperatura controlată.
Procesul de evoluţie a ustensilelor care ne echipează bucătăriile continuă şi în prezent, însă unele dintre cele mai surprinzătoare \\\"noi\\\" soluţii, aşa cum ar fi sistemul de gătit în vid (\\\"sous vide\\\"), îşi trag rădăcinile încă de la sfârşitul secolului XVIII iar acum sunt redescoperite în restaurantele de avangardă. De asemenea, printre invenţiile de ultimă oră se numără şi cuptoarele cu laser şi dezumidificatoarele. Chiar şi maşinile de gătit de \\\"şcoală veche\\\", aşa cum sunt cuptoarele Aga, sunt aduse la noi standarde în secolul XXI. În 2011 a fost lansată o linie de maşini de gătit Aga ce pot fi controlate cu ajutorul unui iPhone.
Dar în condiţiile în care asemenea aparate şi activitatea umană provoacă schimbări climatice cu risc crescut de dezastre naturale, omenirea este preocupată acum de măsuri pentru a ţine în frâu creşterea temperaturii globale, la un nivel apropiat de cel din era preindustrială. Aceste măsuri vizează inclusiv ecologizarea aparatelor electrocasnice pentru gătit, prevăzută în Directiva eco-design a Comisiei Europene ca parte a obiectivului strategic de reducere a importurilor de combustibili fosili şi a emisiilor de gaze cu efect de seră, responsabile de încălzirea climei. Astfel, începând pe 20 februarie, pe teritoriul Uniunii Europene va fi interzisă vânzarea de maşini de gătit care nu respectă o anumită limită de eficienţă energetică.
Maşina de spălat vase (1850)
Inventatorul american Joel Houghton a patentat o maşină din lemn, acţionată prin învârtirea unei roţi, care stropea vasele cu apă. \\\"Să fie cunoscut că eu, Joel Houghton, din Ogden, în comitatul Monroe, statul New York, am inventat o nouă şi folositoare maşinărie pentru curăţarea veselei\\\", scria el în patentul invenţiei, completat la 14 mai 1850. Important este că invenţia sa s-a dovedit funcţională, iar la scurt timp au apărut şi versiuni mecanizate îmbunătăţite. În anul 1913, fraţii Walker din Philadelphia au produs prima maşină de spălat vase electrică, aparat ce a fost comercializat în anii \\\'30.
Cuptoarele electrice (1892)
Primele cuptoare electrice au apărut încă din ultimul deceniu al secolului XIX. Canadianul Thomas Ahearn, co-proprietar al Companiei Chaudiere Electric Light and Power din Ottowa, este creditat cu inventarea primului cuptor electric în anul 1882, însă cuptorul său a fost folosit pentru prima oară abia zece ani mai târziu în bucătăria Hotelului Windsor din Ottawa.
Prăjitorul de pâine (1909)
Frank Shailor, care lucra pentru compania General Electric, este inventatorul dispozitivului denumit D-12, primul prăjitor electric de pâine din lume. Invenţia sa era foarte simplă. Ea dispunea de un singur element electric de încălzire, fără niciun fel de butoane de control sau senzori. Feliile de pâine trebuiau întoarse cu mâna pentru a se prăji pe ambele părţi. Abia în 1926 un alt prăjitor de pâine mai avansat, \\\"Toastmaster\\\", a fost lansat pe piaţă. \\\"Toastmaster\\\" a fost primul prăjitor care scotea singur feliile de pâine odată prăjite. Acest model nou era prevăzut cu un mecanism ceas care măsura timpul de prăjire a pâinii şi oprea elementul de încălzire atunci când timpul trecea, eliberând totodată feliile printr-un mecanism cu arc.
Frigiderul (1913)
Fred W. Wolf din Fort Wayne, Indiana, a inventat primul frigider - nici mai mult nici mai puţin decât un răcitor de mici dimensiuni amplasat deasupra unei lăzi cu gheaţă conectată la ţevi pentru scurgerea apei. Abia în 1925 a fost lansat pe piaţă primul frigider ermetic, de tip modern, bazat pe proiectele anterioare realizate înainte de 1900 de francezul Marcel Audiffren şi de inventatorul autodidact Christian Steenstrup din New York. Primele astfel de modele foloseau gaze toxice, cum ar fi clorura de metil sau dioxidul de sulf pe post de agenţi de refrigerare. În aceste condiţii, scurgerile de gaze toxice, otrăvirile şi chiar exploziile nu erau ieşite din comun. În 1929 aceste riscuri au fost îndepărtate odată cu inventarea primelor frigidere dotate cu compresoare cu freon.
Maşina de gătit Aga (1922)
Gustaf Dalen, un chimist suedez laureat al premiului Nobel, a orbit în urma unui accident de laborator în 1912. Nevoit să rămână acasă, Gustaf a dorit să uşureze munca în gospodărie a soţiei sale. În 1922, omul de ştiinţă suedez a inventat o maşină de gătit all-in-one, care funcţiona ca plită, încălzea apa şi avea şi rolul de uscător de rufe. Primele maşini de gătit Aga cu combustibil solid au fost introduse în Marea Britanie sub patent suedez în 1929. \\\"AGA\\\" este acronimul de la \\\"Aktiebolaget Gas Accumulator\\\", numele companiei suedeze care a patentat un sistem sigur de depozitare a acetilenei gazoase folosite pentru alimentarea farurilor marine.
Blenderul (1922)
În anul 1922 inventatorul americano-polonez Stephen Poplawski, proprietarul companiei Stevens Electric, a inventat blenderul. El a fost primul care a fixat o lamă rotativă pe fundul unui container şi folosea acest dispozitiv pentru a produce băuturi răcoritoare. În anii \\\'30 blenderul a ajuns şi pe piaţă.
Cuptorul cu microunde (1945)
Un inginer american pe nume Percy Spencer lucra la un echipament radar într-un laborator din Howland, Maine. Când a pornit echipamentul a observat că un baton de ciocolată pe care-l avea în buzunar a început să se topească. Pentru a-şi testa noua descoperire, el a început să expună şi alte alimente la procesul de gătire cu radiaţii, iar dacă boabele de porumb au fost un succes important, tentativa de a expune ouă la radiaţii s-a soldat cu explozii. În cele din urmă, după mai multe experimente, el a depus patentul pentru metoda de a pregăti alimente cu ajutorul microundelor - un câmp electromagnetic de mare densitate generat prin bombardamentul cu microunde în interiorul unui recipient metalic. Primul cuptor cu microunde a fost amplasat pentru testare într-un restaurant din Boston în 1947, iar de atunci a devenit un accesoriu aproape nelipsit din orice bucătărie.
Congelatorul (anii \\\'40)
Congelatorul, separat de frigider, a început să se răspândească în perioada anilor \\\'40. Abia după sfârşitul celui de-al Doilea Război Mondial aceste electrocasnice au intrat în producţia în masă. Anii \\\'50 şi \\\'60 au adus o serie de inovaţii tehnologice în domeniu, aşa cum ar fi decongelarea automată şi producerea de gheaţă.
Cafetiera electrică (1952)
Russell Hobbs a inventat dispozitivul CP1, prima cafetieră electrică, în 1952. CP1 putea regla tăria cafelei după gustul utilizatorului şi era dotată cu o lumină de avertizare verde şi un sistem de oprire automată atunci când cafeaua este gata.