28 SEPTEMBRIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Crăciunelul este o specie de cactus fără spini
Crăciunelul este o specie de cactus fără spini

Printre puţinele plante care înfloresc în anotimpul rece se numără şi Schlumbergera, care, alături de Poinsettia, face parte dintre plantele asociate Sfintei Sărbători a Crăciunului.
Genul Schlumbergera reuneşte 6 specii epifite (plante care trăiesc fixate pe alte plante, fără a fi paraziţi, acestea servindu-le numai ca sprijin, potrivit dexonline.ro), având tulpinile aplatizate şi foarte ramificate, notează prof. dr. Florin Toma în volumul ''Floricultură şi Artă florală''.
Schlumbergera este originară din pădurile tropicale ale Braziliei, cea mai răspândită specie fiind Schlumbergera truncata (sinonim cu Zygocactus truncatus), cunoscută sub denumirea populară de Crăciunel. Este o specie de cactus fără spini, cu tulpina cilindrică la bază, puternic ramificată ulterior, cu segmente aplatizate şi cu marginile fin dantelate, de culoare verde intens şi cu o lungime de 4-6 cm.
Din vârful acestor segmente tulpinale apar flori fermecătoare, delicate şi graţioase, tubuloase, cu petale mai mult sau puţin răsfrânte, cu diametrul de până la 8 cm şi colorate în nuanţe diferite de alb, roz, roşu sau galben. Înflorirea maximă are loc în decembrie — ianuarie, Crăciunelul având nevoie de zile scurte pentru inducţia florală şi pentru înflorire. De asemenea, necesită o intensitate luminoasă ridicată, însă, în mod contrar, vara trebuie umbrit. În ceea ce priveşte temperatura optimă pentru o înflorire de durată şi pentru un colorit cât mai viu, se recomandă 12-14 grade Celsius pe timp de zi şi 10-12 grade Celsius, pe timp de noapte.
O condiţie foarte importantă pentru înflorirea Crăciunelului este ca înainte de înflorire cu câteva luni să nu i se schimbe amplasarea, notează site-ul ingrijireaflorilor.ro. Tocmai de aceea, la noi i se mai spune ''Nu mă deranja''. În caz contrar, planta riscă să-şi piardă bobocii încă din faza de formare şi de creştere.
Alături de Steaua Crăciunului (Poinsettia), Crăciunelul (Schlumbergera) este una dintre plantele preferate în perioada Sfintei Sărbători a Naşterii Domnului, pentru decorul interioarelor, putând fi aşezată pe masă, pe suporturi speciale, dar şi în preajma bradului de Crăciun.


Articole înrudite