O echipă de arheologi chinezi a dezgropat cele mai mici mărgele ornamentale, datând din Paleolitic, în regiunea autonomă Ningxia Hui, din nord-vestul Chinei, informează Xinhua.
Mărgelele, dintr-un material asemănător cojii de ou şi cu un diametru de 1,26 milimetri, au fost descoperite într-un sit arheologic din Pleistocenul târziu, cu o vechime cuprinsă între 8.000 şi 12.000 de ani, în oraşul Qingtongxia.
Lucrările de excavare au fost realizate, între lunile mai şi august, de o echipă formată din cercetători de la Institutul de relicve culturale şi arheologie din Ningxia, Institutul de paleontologia vertebratelor şi paleoantropologie şi administraţia relicvelor culturale din Qingtongxia.
''Este incredibil cât de bine sunt prelucrate având în vedere dimensiunile atât de mici. Este un lucru rar întâlnit între ornamentele similare dezgropate în alte situri din lume'', a declarat Wang Huimin, cercetător la Institutul de relicve culturale şi arheologie din Ningxia.
Arheologii spun că mărgelele sunt dovada meşteşugului excelent şi al gustului estetic al oamenilor din vechime. Potrivit acestora, cercetările trebuie continuate pentru a determina scopul şi semnificaţia mărgelelor.
Pentru a scoate mărgelele la suprafaţă, arheologii au avut nevoie de cinci ani în care au cernut mii de metri cubi de pământ şi au uzat opt seturi de site din oţel în timpul acestei operaţiuni.
Cele trei mărgele au fost descoperite în 2016, toate cu diametrul mai mic de doi milimetri, cea mai mică având diametrul de 1,42 milimetri.
Excavarea de la situl din Qingtongxia este una dintre cele mai importante 10 descoperiri arheologice din 2016 şi a scos la iveală peste 10.000 de obiecte, inclusiv ceramică, podoabe şi seminţe de plante.