15 NOIEMBRIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Bologna, regina gastronomiei italiene
Bologna, regina gastronomiei italiene

Bologna, oraş din nordul Italiei, este recunoscut pentru bogăţia bucătăriei sale. Adesea neglijată în beneficiul vecinilor săi, Milano, Veneţia sau Florenţa, această localitate este totuşi o destinaţie care ar trebui să îi satisfacă pe amatorii de gastronomie italiană, scrie 20minutes.ch.

Oraşul este cunoscut în primul rând pentru sosul bolognez sau mai degrabă "Ragu Bolognese", pentru care nu există doar un singur mod de pregătire. Reţetele cuprind mai multe sau mai puţine roşii, feluri de carne diferite şi ingrediente care pot varia.

Chef Davide Berchiatti, de exemplu, foloseşte 70% carne de vită şi 30% carne de porc. "Aceasta din urmă, mai grasă, dă sosului un aspect cremos", explică el. Carnea nu trebuie tocată mărunt, operaţiunea trebuind să se desfăşoare chiar înainte de pregătirea sosului. Ideal este să se folosească roşii sfărâmate, iar sosul trebuie să fiarbă circa patru ore la foc mic. Cu concentrat de roşii, durata se reduce la jumătate.

În ceea ce priveşte pastele, Ragu merge cel mai bine cu tagliatelle, marea specialitate a oraşului, la care sosul aderă foarte bine, şi nu cu spaghete, ca în celebrul fel "spaghete bolognese". Alte paste tipice Bologniei sunt tortellini şi tortelloni. Cele din urmă, un fel de ravioli rotunde, sunt mai mari decât primele. Garnitura poate fi compusă din ricotta, prosciuto sau legume.

În cele din urmă şi pentru a adăuga un plus de savoare mâncării, se adaugă parmezan. Să nu se confunde însă Parmiggiano Regiano cu Grana Padano. Primul, singurul şi adevăratul parmezan pentru locuitorii oraşului Bologna, provine din sudul fluviului Pad. Spre deosebire de Grana Padano, el este făcut din lapte nefiert şi este mai scump. Când se alege brânza, trebuie luată în considerare perioada de maturare în funcţie de utilizare. Pentru gătit sunt suficiente 24 de luni, însă pentru a fi consumată nepregătită termic brânza trebuie să fie mai uscată şi mai sărată, având nevoie de 36 de luni.

Este greu de vorbit despre regiunea Emilia-Romagna fără a menţiona mortadella, mezel rotund gros, al cărui diametru poate atinge 30 de centimetri, făcut în general din carne de porc. În mortadella se pot pune măsline sau fistic, iar feliile trebuie tăiate foarte subţire. Poate fi mâncată cu pâine, dar intră şi în compoziţia mai multor reţete, printre care tortelloni. 


Articole înrudite