Sate maure pline de viaţă în Spania

 
Luni, 05 Octombrie 2015 00:00
Publicat în Mozaic
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Satele cu case albe, strălucitoare, din Andaluzia sunt o etapă obligatorie pentru turiştii care ajung în Spania, pe Costa del Sol, alături de întinderile de nisip şi tapas. Sunt localităţi maure, pline de viaţă, scrie 20minutes.fr.

"Ele atrag tot mai mulţi turişti", spune Rozenn Le Roux, şef pentru Spania al ghidurilor Evasion. Cele şase secole de ocupaţie maură, între 711 şi 1492, au influenţat puternic peisajele de pe Costa del Sol şi faţadele caselor din oraşele albe. "Arhitectura se inspiră puternic din cea a arabilor. Casele sunt văruite în alb, iar străduţele pavate sunt foarte înguste", spune Rozenn Le Roux.

Într-o regiune unde temperaturile sunt adesea foarte ridicate, totul a fost conceput pentru a mai răcori atmosfera. "Zona este mult mai liniştită decât cea de pe coastă. Locuitorii trăiesc în acelaşi fel ca acum 50-60 de ani şi sunt fericiţi să stea aici", arată un localnic, Pedro Hernandez.

Unul dintre cele mai cunoscute sate din regiune, Casares, se ascunde în spatele unui deal şi a fost desemnat sit istorico-arheologic în 1978. Urcând pe străduţele sinuoase, turiştii dau peste ruinele unui castel arab sau o mănăstire din secolul al XVI-lea.

Mai la vest turiştii ajung la Mijas, aflat la poalele muntelui cu acelaşi nume. Acest oraş cu case albe se numără printre cele mai pitoreşti de pe Costa del Sol. Oraşul vechi, aflat la 428 de metri înălţime, este unul dintre cele cel mai bine conservate din regiune. Din trecutul său de fortăreaţă maură, Mijas a păstrat zidurile de incintă şi postul de observaţie. "Satul este vestit mai ales prin măgăruşii săi pe post de taxi", spune Rozenn Le Roux.

La câţiva zeci de kilometri de Malaga se găseşte Frigiliana, care a fost ales în anii 1980 cel mai frumos sat din Andaluzia. Şi-a păstrat farmecul, iar vizitatorii admiră îndeosebi o veche fântână şi o biserică Renaissance.

Ronda, unul din cele mai vechi sate din Spania, nu poate lipsi nici el dintr-un tur al localităţilor cu influenţe maure din sudul ţării. "Podul pe care se traversează valea ce taie în două satul datează din secolul al XVIII-lea, iar arenele sunt din aceeaşi perioadă", arată Pedro Hernandez.

Pentru a marca uniunea dintre moştenirea maură şi cultura creştină pe Costa del Sol se organizează o sărbătoare consacrată celor două, care are loc pe străduţele satelor din regiune la date diferite. Programul celor câteva zile cuprinde reconstituiri istorice, spectacole, teatru, într-o ambianţă festivă tipică zonei.

Mai multe din această categorie:

Lasă un comentariu