Toate vieţuitoarele acvatice vor fi afectate ca urmare a creşterii nivelului de aciditate al oceanelor cauzat de emisiile de dioxid de carbon produse de societatea modernă, conform unui important raport internaţional, citat recent de BBC.
Studiul, realizat timp de opt ani de o echipă formată din peste 250 de oameni de ştiinţă, a descoperit că cele mai afectate de acidificarea oceanelor vor fi vieţuitoarele marine aflate în primele stadii de viaţă.
Astfel, numărul puieţilor de cod care vor atinge vârsta adultă ar putea ajunge la aproximativ o pătrime sau chiar o doisprezecime din cifra actuală, sugerează oamenii de ştiinţă.
Concluzia a fost formulată în urma proiectului BIOACID, condus din Germania.
O broşură care rezumă efectele principale ale acestui fenomen urmează să fie prezentată negociatorilor din domeniul schimbărilor climatice în cadrul întâlnirii anuale de profil, care va avea loc în această lună, la Bonn.
Autorii raportului ''Efectele biologice ale acidificării oceanelor'' susţin că unele dintre vieţuitoare ar putea beneficia în mod direct de pe urma schimbărilor chimice, însă indirect chiar şi acestea pot suferi efecte adverse cauzate de modificările survenite pe parcursul lanţului trofic.
În plus, conform cercetării, schimbările provocate de acidificare vor fi sporite de schimbările climatice, poluare, dezvoltarea regiunilor de coastă, pescuitul excesiv şi utilizarea fertilizanţilor în agricultură.
Procesul de acidificare a oceanelor are loc în urma dizolvării dioxidului de carbon provenit din arderea combustibililor fosili, ce contribuie la producţia de acid carbonic şi la scăderea pH-ului apei.
De la începutul Revoluţiei Industriale, media pH-ului apei oceanelor lumii a scăzut de la 8,2 la 8,1. Aceasta a determinat o creştere cu circa 26% a acidităţii apei.
''Acidificarea afectează vieţuitoarele marine din toate grupele, deşi la niveluri diferite'', a declarat pentru sursa citată profesorul Ulf Riebesell de la Centrul pentru Cercetare Oceanică GEOMAR Helmholtz din Kiel, autorul principal al studiului.
''Coralii din apele calde sunt în general mai sensibili decât cei din apele reci. Scoicile şi melcii sunt mult mai fragili în comparaţie cu crustaceele. În plus, am descoperit că organismele aflate în primele etape de evoluţie (vieţuitoarele — n.r.) sunt mult mai afectate decât cele adulte. Însă, chiar dacă un organism nu suferă în mod direct ca urmare a acidificării, ar putea fi afectat indirect de schimbările din habitatul său ori din lanţul trofic. În final, aceste modificări vor afecta majoritatea serviciilor pe care ni le oferă oceanul'', a explicat Ulf Riebesell.
Începând din 2009, cercetătorii care colaborează la programul BIOACID au studiat modul în care vieţuitoarele marine aflate în diverse stadii de dezvoltare sunt afectate de acidificare, dar şi impactul acestor reacţii în cadrul lanţului trofic. De asemenea, specialiştii au încercat să afle dacă aceste provocări pot fi atenuate prin procesul de adaptare evolutivă.
O parte din studii a fost realizată în laborator, însă alte cercetări au fost efectuate în Marea Nordului, în Marea Baltică, în Oceanul Arctic şi în Papua Noua Guinee.
O sinteză a peste 350 de lucrări publicate având ca temă efectele acidificării oceanelor — care va fi prezentată delegaţilor prezenţi la summitul internaţional de luna viitoare — dezvăluie că aproape jumătate din speciile de vieţuitoare marine testate au reacţionat negativ la creşterea moderată a concentraţiei de CO2 din apa mărilor, fenomen care are loc în prezent, precizează sursa citată.