Duminică, 18 decembrie 2022, a avut loc o manifestaţie în formă de protest, în faţa biroului Cancelarului Karl Nehammer, în urma votului dat de Austria împotriva intrării României în spaţiul Schengen. Manifestația a fost anunțată de către Monitorul de Galaţi AICI.
La manifestaţie au participat în jur de 200 de români, familii mixte, dar şi câţiva austrieci, nemulţumiţi de atitudinea cancelarului faţă de poporul român. Românii din Austria i-au transmis un mesaj clar de nemulţumire premierului austriac, arătând că sunt prezenţi în Austria, că acolo lucrează, acolo îşi plătesc taxele (unii dintre ei de mai mult de 45 de ani) şi contribuie împreună cu poporul austriac la prosperitatea ţării. "Datorită bunelor relaţii dintre cele două popoare, datorită miliardelor de euro care ies din România prin firmele austriece, datorită lemnului cărat în Austria ani de zile, datorită comunităţii de români atât de bine integrată, cât şi a multor altor motive, votul favorabil pentru intrarea României în spaţiul Schengen este o normalitate, nu o cerere din partea noastră, iar dacă nu puteţi să exprimaţi corect acest lucru, trebuie să plecaţi acasă. Acesta a fost mesajul unanim transmis de manifestanţii din faţa cancelariei, scandându-se «rücktritt, rücktritt - demisia, demisia»", potrivit FADERE - Federaţia asociaţiilor de români din Europa.
La sfârşitul protestului, organizatorii au redactat o scrisoare către Cancelarul Karl Nehammer în care s-a cerut reevaluarea urgentă a poziţiei lui. "Este poate pentru prima dată când românii din ţară s-au unit cu cei din diaspora, într-un glas, pentru binele poporului român. În ţările europene locuieşte o comunitate însemnată de români, iar ceea ce s-a întâmplat ieri la Viena ar trebui să fie un semnal clar şi pentru alte ţări care ar cocheta cu votul negativ împotriva intrării României în spaţiul Schengen", a declarat Daniel Tecu, preşedinte FADERE - Federaţia asociaţiilor de români din Europa.
În continuare, redăm integral scrisoarea deschisă:
"Scrisoare deschisă
Domnului Cancelar al Austriei KARL NEHAMMER
Spre ştiinţă:
Doamnei Preşedinte al Comisiei Europene Ursula Von Der Leyen
Doamnei Preşedinte al Parlamentului European Roberta Metsola
Domnului Preşedinte al Consiliului European Charles Michel
Prin votul dumneavostră negativ pentru intrarea României în spaţiul Schengen, aţi jignit nu numai cei 21 milioane de români din ţară, dar și pe cei peste 150.000 de români care locuiesc legal în Austria contribuind la prosperitatea ţării dumneavoastră. S-ar putea ca calculele dumneavoastră conform cărora un astfel de vot v-ar aduce o mână de voturi la alegerile din ianuarie, să fie greşite ţinând cont de faptul că aţi supărat profund și pe cei 50.000 de români de origine, care au cetăţenie austriacă, şi pe familiile lor.
Aderarea României la spaţiul Schengen nu este un moft, ci un răspuns firesc la aşteptarea întregii societăţi româneşti, societate care s-a implicat profund în pregătirea intrării.
România poate proteja frontierele spațiului Schengen şi deja o face, protejând frontierele externe ale Uniunii Europene.
Administrarea situaţiei refugiaţilor din Ucraina, când peste 3 milioane de ucrainieni au trecut prin România sau au rămas în ea, echiparea frontierelor, cu noi instalaţii şi creşterea numărului de personal la punctelor de frontieră cu Ucraina, pentru a face faţă valului de refugiaţi, este încă o dovadă de profesionalism din partea autorităţilor române.
Este total nepotrivită ideea pe care dumneavoastră o lansaţi că ar fi o legătură de cauzalitate între aderarea României la Schengen şi creşterea presiunii migraţiei ilegale în Austria.
Cifrele pe care dumneavoastră le vehiculaţi sunt doar rezultatul unui sondaj. Numărul emigranţilor nedoriţi care încearcă forţarea granitelor României în timpul unui an fiind mai mic decât cifra emigranţilor care pătrund în Europa într-o singură zi "bună" prin Spania sau Italia.
Am regretat profund cum o relaţie diplomatică sănătoasă istorică, cât şi o susținere tradiţională valabilă de mai mult de un deceniu pentru aderarea noastră la spaţiul Schengen a fost spulberată în doar câteva zile.
Vă cerem să revizuiţi cu atenţie poziţia dumneavoastră şi să cereţi Comisiei Europene un nou consiliu JAE, unde votul dumneavoastră să readucă relaţia celor două state pe un făgaş sănătos şi normal.
Presa FADERE
Cărbunaru Sorin
15 decembrie 2022".