25 SEPTEMBRIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
UNESCO va extinde programul său de protecţie împotriva tsunamiurilor
UNESCO va extinde programul său de protecţie împotriva tsunamiurilor

 

UNESCO a decis să extindă programul său de protecţie împotriva tsunamiurilor la toate zonele de risc din lume până în anul 2030, inclusiv pentru Marea Mediterană, unde un tsunami este probabil să se producă în următorii 30 de ani, informează AFP.
Programul "Tsunami Ready", implementat în zeci de comunităţi din regiuni din Marea Caraibilor, Oceanul Pacific şi Oceanul Indian, va fi extins la mii de alte zone, au anunţat recent reprezentanţii Organizaţiei Naţiunilor Unite pentru Educaţie, Ştiinţă şi Cultură (UNESCO) într-o conferinţă de presă.
Programul stabileşte 12 indicatori care trebuie respectaţi de comunităţile vizate, cu ajutorul experţilor UNESCO. Este vorba, în special, despre alcătuirea unui plan de identificare a ameninţărilor şi de sensibilizare şi de pregătire a populaţiilor în faţa acestora.
Majoritatea tsunamiurilor înregistrate până în prezent afectează populaţiile costiere din Oceanul Pacific şi Oceanul Indian. Însă UNESCO reaminteşte că toate regiunile maritime sunt expuse în faţa acestui risc, inclusiv cele din Marea Mediterană.
"Probabilitatea unui val de un metru, deci catastrofal, în următorii 30 de ani este foarte ridicată", a declarat Vladimir Ryabinin, secretar executiv al Comisiei oceanografice interguvernamentale din cadrul UNESCO.
Aproximativ 70% dintre tsunamiuri sunt provocate de un seism, precum cel care s-a produs în Oceanul Indian în 2004 şi care a provocat peste 210.000 de decese. Însă ele pot să apară şi în urma unor erupţii vulcanice, precum cea de pe insula Tonga din Oceanul Pacific, în luna ianuarie.
"Peste 40 de comunităţi din 21 de ţări beneficiază deja de o siguranţă sporită după ce au implementat programul 'Tsunami Ready'", a declarat Vladimir Ryabinin. UNESCO doreşte "să se asigure că 100% din populaţiile costiere din zonele de risc vor fi pregătite să reacţioneze" în faţa unui tsunami.
În Marea Mediterană, insulele greceşti Kos şi Samos sunt pregătite, a anunţat Bernardo Aliaga, expert în oceanografie din biroul UNESCO. Oraşul Alexandria, din Egipt, a început să aplice programul, iar Istanbul şi Cannes lucrează la implementarea sa.
"Principiul general este acesta: acolo unde a avut loc un tsunami se va produce încă un tsunami", a adăugat Bernardo Aliaga. La fel s-a întâmplat în Marea Egee, precum şi în cazul tsunamiului produs în 1908 în Strâmtoarea Messina, care a devastat oraşele de coastă. Experţii sunt deosebit de atenţi la situaţia din jurul vulcanului Stromboli, din Insulele Eoliene, care are particularitatea de a fi extrem de activ şi de apropiat de coastele siciliene şi de sudul Italiei.
Acest program UNESCO beneficiază de sprijinul Oficiului ONU pentru Reducerea Riscului de Dezastre (UNDRR) şi al Uniunii Europene, precum şi de cel al unor ţări donatoare precum Australia, Japonia, Norvegia şi Statele Unite. (sursa Agerpres)


Articole înrudite