25 SEPTEMBRIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
UE cere reforme dure pentru ridicarea vizelor
UE cere reforme dure pentru ridicarea vizelor
După înmânarea Planului de acţiuni de către comisar, termenul abolirii vizelor pentru moldovenii care vor să călătorească în UE rămâne incert. În cadrul conferinţei internaţionale cu tema "Contribuţia Partenerilor Estici la Programul de la Stockholm", comisarul pentru Afaceri Interne Cecilia Malmstrom a susţinut că drumul Moldovei către UE nu va fi unul uşor.
"Procesul privind liberalizarea regimului de vize este unul dificil şi presupune multe reforme, pe alocuri costisitoare, cum ar fi domeniul justiţiei sau ceea ce ţine de implementarea paşapoartelor biometrice", afirmă comisarul european. În acelaşi timp, oficialul european a specificat că progresele înregistrate depind de fiecare stat în parte. "În 2009, regimul de vize a fost liberalizat cu Serbia, Muntenegru şi Macedonia, iar în ajunul anului 2011, cu Albania şi Bosnia şi Herţegovina. Liberalizarea regimului de vize înseamnă oportunitatea de a aduce oamenii mai aproape, pentru că ei să se cunoască mai bine. Din acest considerent văd şi mai multe motive să continuăm negocierile privind liberalizarea regimului de vize cu Republica Moldova şi Ucraina", a mai adăugat oficialul.

Partea dificilă a Planului

De cealaltă parte, analiştii politici spun că neanuntarea unui termen limită de abolire a regimului de vize spre UE pentru moldoveni nu este un motiv de îngrijorare."Poziţia UE este cunoscută de foarte mult timp şi deocamdată poziţia oficială a UE este ca liberalizarea regimului de vize se va produce într-o perioadă îndelungată", menţionează Victor Chirilă, directorul executiv al Asociaţiei pentru Politica Externă (APE). Totuşi, directorul APE susţine că dacă Moldova va continua să facă reforme eficiente, UE ar putea să-şi schimbe părerea despre ţara noastră. "La nivelul discuţiilor neoficiale, reprezentanţii europeni sunt mult mai maleabili", adăugă Victor Chirilă. Analiştii politici susţin că cele mai dificile capitole din Planul de acţiuni sunt reformarea Ministerului de Interne şi a sistemului judiciar din Moldova.
"Aici avem de-a face cu diferite grupuri de interese care percep procesul de reforme ca pe un pericol la influenţa lor asupra acestor instituţii sau la adresa intereselor lor", explică Victor Chirilă.

Corupţia trebuie rezolvată

Directorul APE a specificat că evaziunea fiscală şi corupţia, două fenomene pe care Moldova trebuie să le soluţioneze pentru a obţine circulaţia fără vize în UE, nu pot fi eradicate în totalitate nici în doi ani, nici într-o perioadă mai lungă. Planul de acţiuni se axează pe domenii-cheie, cum ar fi securitatea documentelor de călătorie, securizarea frontierelor şi gestionarea migraţiei, ordinea publică, inclusiv lupta împotriva crimei organizate şi a traficului de fiinţe umane, precum şi aspecte relevante legate de relaţii externe. Planul conţine un prim set de criterii privind cadrul de politica (legislaţie şi planificare) şi un al doilea set de criterii mai specifice, care să acopere punerea în aplicare eficientă a măsurilor. "Vă va lua ceva timp, dar, dacă veţi îndeplini acest Plan, vă veţi atinge scopul, iar UE vă va susţine", a declarat Cecilia Malmstrom, comisar european pentru Afaceri Interne.

Articole înrudite