"Americanii au decis că responsabilitatea de a guverna trebuie împărţită între partide", a spus Barack Obama. "În acest scop, noile legi nu vor fi adoptate decât cu sprijinul democraţilor şi republicanilor. Vom progresa împreună sau deloc", a precizat şeful administraţiei americane, adăugând că "miza actuală este de a şti dacă noile locuri de muncă şi noile industrii se înrădăcinează în ţara noastră sau în altă parte".
Referindu-se la economie, preşedintele a subliniat că "lumea s-a schimbat mult, iar schimbarea a fost dureroasă". Regulile economiei înseşi s-au schimbat. "În decurs de o generaţie, revoluţii tehnologice ne-au transformat modul de a trăi, de a munci, de a face comerţ", a spus el.
Barack Obama le-a cerut democraţilor şi republicanilor "să simplifice sistemul fiscal", "uniformizând reglementările şi utilizând economiile pentru reducerea impozitelor întreprinderilor pentru prima oară în 25 de ani, fără a majora deficitul" SUA.
El a cerut Congresului, de asemenea, "să elimine cadourile în miliarde de dolari" pe care statul le face grupurilor petroliere". "Nu ştiu dacă aţi remarcat, dar ele se descurcă perfect singure. Atunci, mai degrabă decât să subvenţionăm energia trecutului, să investim în cea de mâine", a spus preşedintele Obama.
Şeful administraţiei a abordat situaţia din Tunisia subliniind că "voinţa poporului din această ţară s-a dovedit a fi mai puternică decât presiunea unui dictator". El a exprimat "solidaritatea" SUA cu tunisienii, americanii "susţinând aspiraţiile democratice ale tuturor popoarelor".
Referindu-se la activitatea organizaţiei Al-Qaida în Pakistan, preşedintele SUA a indicat că, rând pe rând, conducătorii şi militanţii acesteia ies din luptă. "Sanctuarele lor se reduc. Noi am trimis un mesaj de la frontiera afgană până la Peninsula Arabică şi în toate colţurile lumii că nu vom ceda, nu vom şovăi şi vom învinge", a adăugat el.
În ceea ce priveşte Iranul, Barack Obama a subliniat faptul că "guvernul iranian trebuie să se confrunte în prezent cu sancţiuni mai dure şi mai restrictive ca niciodată", în urma efortului diplomatic depus pentru ca Iranul să-şi respecte obligaţiile faţă de comunitatea internaţională.
Preşedintele Obama a exprimat deschiderea SUA spre noi alianţe pentru progresul pe continentul american, anunţându-şi programul vizitelor oficiale în luna martie: Brazilia, Chile, Salvador.
O problemă pentru SUA rămâne imigraţia ilegală. Pentru diminuarea şi chiar eliminarea ei, Barack Obama şi-a exprimat disponibilitatea de a conlucra "cu republicanii şi cu democraţii pentru protejarea frontierelor" SUA, pentru a "impune respectarea legilor" şi pentru rezolvarea situaţiei "milioanelor de lucrători fără acte legale care trăiesc în prezent în umbra" legislaţiei americane.