16 NOIEMBRIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
UE are 2.000 de proiecte cu care vrea să relanseze economia
UE are 2.000 de proiecte cu care vrea să relanseze economia

Uniunea Europeană a pus la punct o listă cu aproape 2.000 de proiecte, în valoare de 1.300 miliarde de euro, care ar putea fi incluse în planul de investiţii destinat relansării economiei şi creării de noi locuri de muncă, informează Reuters şi AFP.
La invitaţia făcută în toamnă de preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, fiecare stat membru al Uniunii Europene a trimis o listă cu posibile proiecte de investiţii. Intenţia Comisiei Europene este ca, până în luna iunie 2015, primele proiecte să fie selectate şi să fie gata să atragă finanţare privată.
„Aproape 2.000 de proiecte au fost identificate cu investiţii totale de 1.300 miliarde de euro dintre care 500 de miliarde de euro ar urma să fie realizate în următorii trei ani”, potrivit unui document consultat de Reuters.
Printre proiectele incluse pe listă, care, potrivit oficialilor europeni, nu este una definitivă, se numără noul terminal la aeroportul din Helsinki, un sistem de apărare împotriva inundaţiilor în Marea Britanie, un proiect de reabilitare termică a locuinţelor din Olanda, un nou port în Irlanda şi construcţia unei conexiuni feroviare între Estonia, Letonia, Lituania şi Polonia. Aproximativ o treime dintre proiectele de pe listă au legătură cu energia, o altă treime sunt concentrate pe transporturi, iar restul vizează inovaţia, mediul înconjurător şi locuinţele, susţine Reuters.
Purtătorul de cuvânt al Ministerului german de Finanţe, Marianne Kothé, a anunţat că Executivul german a pus la punct o listă de 58 de proiecte, reprezentând investiţii în valoare de 89 de miliarde de euro, în cadrul planului UE pentru stimularea investiţiilor.
„Această primă listă nu înseamnă că toate proiectele vor fi realizate, ci este vorba de propuneri făcute Bruxelles-ului”, a precizat purtătorul de cuvânt.
La finele lunii trecute, Jean-Claude Juncker a prezentat iniţiativa Executivului comunitar privind crearea unui Fond European pentru Investiţii Strategice (FEIS) în scopul mobilizării, în final, a 315 miliarde de euro într-o perioadă de trei ani. Proiectul Bruxelles-ului se va baza pe o parte a bugetului european şi pe Banca Europeană de Investiţii (BEI), care trebuie să asigure 21 de miliarde de euro în garanţii pentru a atrage investitorii privaţi.


Articole înrudite