28 SEPTEMBRIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Tinerii migranţi trebuie să fie consideraţi minori
Tinerii migranţi trebuie să fie consideraţi minori
Tinerii migranţi nu trebuie să fie supuşi contra voinţei lor unor examinări medicale pentru a le fi determinată vârsta şi, în caz de dubii, trebuie să fie consideraţi minori, susţine Consiliul Europei într-un raport publicat recent, informează AFP.
Examinări dentare, radiografii sau teste de 'maturitate sexuală': recurgerea la 'examene medicale intruzive' trebuie 'să fie redusă la minim şi să rămână o practică la care să se facă apel doar în ultimă instanţă', susţine, într-un raport, Comitetul pentru drepturile omului al organizaţiei paneuropene.
Autorii raportului au examinat modul în care statele membre ale Consiliului Europei procedează pentru a evalua vârsta tinerilor migranţi, atunci când aceştia nu deţin acte de identitate sau afirmă că nu au avut niciodată astfel de acte în ţara lor de origine.
Rezultatele acestei evaluări pot avea consecinţe majore, deoarece migranţii consideraţi minori beneficiază de unele garanţii şi privilegii, cum este dreptul la azil şi la îngrijiri adaptate pentru copii, dreptul la reîntregirea familiei, la protecţie împotriva expulzării sau împotriva trimiterii spre frontiere.
'În absenţa unor dovezi că o persoană este adultă, principiul general de prezumţie a minoratului impune ca această persoană să fie considerată un copil', subliniază raportul. Or, dintre cele 37 de ţări care au răspuns anchetatorilor comitetului (dintr-un total de 47 de state membre), doar 26 au declarat că aplică un asemenea principiu.
Potrivit experţilor Consiliului Europei, procedura menită să determine vârsta unui tânăr sau a unei tinere 'nu trebuie impusă', deoarece poate fi 'îngrozitoare şi destabilizantă pentru un copil'.
Metodele 'fizice' sau medicale de evaluare a vârstei nu sunt destul de fiabile, potrivit acestor experţi. Cu toate acestea, 24 de ţări îi supun pe tinerii migranţi la o radiografie la încheietura mâinii, 19 la un examen dentar, iar 7 la o 'evaluare a maturităţii sexuale'.
Acest din urmă examen medical 'trebuie exclus (...), nu numai pentru că imprecizia sa a fost demonstrată, ci şi pentru că aduce atingere vieţii private şi integrităţii fizice a persoanei vizate şi, cu acest titlu, poate echivala cu un tratament inuman sau degradant', afirmă experţii.
La modul general, marja de eroare în procesul de evaluare a vârstei 'ar trebui să fie întotdeauna în beneficiul persoanei: aceasta ar trebui tratată ca un copil', insistă autorii raportului.

Articole înrudite