16 NOIEMBRIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Terorismul, principalul motiv de îngrijorare în Germania
Terorismul, principalul motiv de îngrijorare în Germania

Teama de terorism, extremismul politic şi tensiunile sociale cauzate de migraţia în masă sunt principalele motive de îngrijorare în rândul electoratului german, care se prezintă pe 24 septembrie la secţiile de votare pentru alegerile parlamentare, indică un studiu anual realizat de compania de asigurări germană R+V, citat de Reuters.
În acelaşi timp, îngrijorarea legată de locurile de muncă şi situaţia economiei a scăzut până la niveluri minime record.
După ce a a reuşit să redreseze economia ţării, ceea ce a dus la creşterea salariilor şi crearea de noi locuri de muncă, Angela Merkel este de aşteptat să obţină al patrulea mandat de cancelar în urma scrutinului parlamentar din 24 septembrie.
O parte din electoratul blocului conservator condus de Merkel s-a orientat spre partidul 'Alternativa pentru Germania' (AfD) în urma deciziei lui Merkel, din 2015, de a deschide graniţele Germaniei pentru a primi sute de mii de migranţi care fugeau de conflictele din Siria şi Irak.
Studiul R+V arată că terorismul rămâne principala îngrijorare pentru 71% dintre germani, faţă de 73% anul trecut.
''Teama de atacuri teroriste se află în mod clar pe prima poziţie şi la unul dintre cele mai ridicate niveluri care a fost măsurat vreodată'', a explicat Brigitte Roemstedt, care a coordonat studiul, realizat pe un eşantion de 2.400 de germani.
Extremismul politic este al doilea mare motiv de îngrijorarea (62% faţă de 68% anul trecut), în timp ce 61% (comparativ cu 67% anul trecut) se tem că imigraţia ar putea provoca tensiuni sociale.

Comisarul european pentru securitate:
Există un 'risc real' de finanţare de noi atacuri teroriste în Europa

Retragerea trupelor grupării Statul Islamic (SI) în Irak şi Siria este însoţită de transferuri de bani care ar putea servi la atacuri în Europa, a avertizat comisarul european pentru chestiuni de securitate, Julian King, adăugând că este vorba de un 'risc real', potrivit AFP.
"În timp ce noi înregistrăm succese împotriva DAECH (acronimul în arabă al Statului Islamic) în Irak şi Siria, ei transferă fonduri în afara" acestor ţări, a declarat Julian King în faţa Comisiei pentru libertăţi civile a Parlamentului European.
"Există un risc real de un nou aflux de finanţare pentru terorism. Trebuie să fim conştienţi de acest lucru şi să lucrăm împreună pentru a vedea ce putem face", a mai spus comisarul european.
În cadrul strategiei sale, care vizează în special Europa, unde 'ritmul atacurilor s-a accelerat', Statul Islamic continuă să trimită fonduri în străinătate, deseori sume mici dificil de detectat, releva luna trecută un raport al ONU.
Situaţia financiară a SI "continuă să se deterioreze", sublinia de asemenea raportul, dezvăluind că sursele de finanţare (petrol, taxe de la populaţiile locale) se reduc în ritmul retragerilor şi pierderilor de teren.
Însă experţii spun totuşi în unanimitate că preconizata înfrângere militară a grupării jihadiste în Irak şi Siria nu o va face să dispară.
Statul Islamic s-ar putea reconstitui într-un viitor apropiat, "continuând în acelaşi timp să anime în lume reţele de simpatizanţi şi militanţi stimulaţi de violenţa extremă a acestei lupte", a spus recent cercetătorul Jean-Pierre Filiu, profesor la Sciences Po Paris.


Articole înrudite