16 NOIEMBRIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Sudanul devine a 39-a provincie a Bisericii Anglicane din lume
Sudanul devine a 39-a provincie a Bisericii Anglicane din lume
Liderul spiritual al Bisericii Anglicane, arhiepiscopul de Canterbury Justin Welby, a proclamat recent Sudanul cea de-a 39-a provincie mondială a acestei comunităţi creştine, estimând că este "un nou început" pentru creştinii din această ţară predominant musulmană, informează AFP.
Din momentul în care Sudanul de Sud, predominant creştin, a devenit independent în 2011, Biserica Anglicană din Sudan a fost administrată de la Juba (capitala Sudanului de Sud).
Duminică însă, Arhiepiscopul de Canterbury, preşedintele Comuniunii Anglicane — care reuneşte 85 de milioane de credincioşi din întreaga lume — a declarat la Khartoum Sudanul cea de-a 39-a provincie a acestei comunităţi creştine şi a numit un primat.
Sute de credincioşi şi diplomaţi americani, europeni şi africani au participat la ceremonia desfăşurată în Catedrala Tuturor Sfinţilor din Khartoum.
Noul primat şi primul arhiepiscop de Sudan este Ezekiel Kondo Kumir Kuku.
Comunităţile creştine din Sudan sunt concentrate în special în sudul ţării, în regiunea munţilor Nuba din Kordofanul de Sud, fără a exista date oficiale privind numărul acestora.
Ideea de a crea o provincie pentru Sudan a fost evocată din 2009, atunci când independenţa Sudanului de Sud a început să se contureze cu claritate.
După secesiunea din 2011, organizaţiile care apără drepturile omului şi grupurile creştine au acuzat autorităţile sudaneze de persecutarea creştinilor şi chiar de distrugerea unor biserici în capitală.
"După separare s-a decis crearea unei biserici episcopale a Sudanului autonom", a declarat pentru AFP reverendul Francis Clement.
De la lovitura de stat care l-a adus pe preşedintele Omar al-Bashir la putere în Sudan în 1989, cu sprijinul islamiştilor, autorităţile sudaneze au demarat o politică de arabizare şi islamizare a ţării. Aceasta a fost unul dintre factorii declanşatori ai războiului civil cu Sudul, soldat cu moartea a două milioane de persoane înainte ca Sudanul de Sud să devină independent.

Articole înrudite