28 SEPTEMBRIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Populaţia Olandei a crescut cu 35.000 de persoane în prima jumătate din 2017, în principal imigranţi
Populaţia Olandei a crescut cu 35.000 de persoane în prima jumătate din 2017, în principal imigranţi
Populaţia Olandei a crescut cu aproximativ 35.000 de persoane, ajungând la un total de 17.116.281, în prima jumătate a anului 2017, în special datorită migraţiei străinilor, arată datele publicate recent de Biroul Central de Statistică (CBS) olandez, care notează că printre noii migranţi veniţi din alte ţări europene a crescut şi numărul românilor.
Aproximativ 100.000 de persoane s-au stabilit în Olanda şi 69.000 au părăsit ţara în ultimele şase luni, ceea ce înseamnă o imigraţie netă de 31.000 de persoane, a declarat CBS, citat de agenţia Xinhua.  
În aceeaşi perioada, s-au născut 82.000 de copii şi au murit 78.000 de persoane, având ca rezultat o creştere naturală de 4.000 de persoane, în contrast izbitor cu anii dinainte de 2012, când creşterea naturală a populaţiei olandeze în prima jumătate a anului se ridica la aproximativ 20.000 de persoane.   
În comparaţie cu aceeaşi perioadă din 2016, mai multe persoane originare din America de Nord, de Sud sau Centrală precum şi din Europa s-au stabilit în Olanda, în timp ce mai puţini oameni din Asia şi Africa au migrat în ţară.
În rândul noilor migranţi originari din alte ţări europene a crescut numărul celor veniţi din noile state membre ale UE precum România, Bulgaria, Letonia şi Lituania.
Numărul migranţilor care solicită azil a scăzut, în timp ce sirienii reprezintă în continuare cel mai mare grup de imigranţi care vin în Olanda.
În această perioadă, aproape 11.000 de persoane originare din Siria s-au stabilit în Olanda, cu 4.000 mai puţine decât în aceeaşi perioadă a anului anterior. 
 
Anul trecut, Germania a atins un record prin numărul mare de imigranţi
 
În Germania, populaţia provenită din rândul imigraţiei a atins un record de 18,6 milioane de persoane în 2016.
Numărul persoanelor din Germania cu origini în imigraţie a crescut anul trecut cu 8,5%, ajungând la un nivel record de 18,6 milioane, în mare parte ca urmare a creşterii afluxului de refugiaţi şi migranţi în 2015 şi 2016, a indicat recent Biroul Federal de Statistică (Destatis), citat de Reuters şi DPA.
Potrivit Destatis, puţin peste o cincime din populaţie — 22,5% din cei 82,5 milioane de locuitori ai Germaniei — se află la prima sau la a doua generaţie de imigranţi, cu cel puţin un părinte născut fără cetăţenie germană.
Publicarea cifrelor survine cu mai puţin de două luni înainte de alegerile naţionale din 24 septembrie din Germania. Martin Schulz, contracandidatul social-democrat al cancelarului Angela Merkel, a avertizat în legătură cu repetarea fenomenului din 2015, când şefa guvernului de la Berlin a deschis porţile pentru sute de mii de migranţi.
Circa 2,3 milioane de persoane din Germania au legături familiale cu Orientul Mijlociu, reprezentând o creştere de aproape 51% din 2011. De asemenea, aproximativ 740.000 de persoane au origini africane, însemnând o creştere de 46% din 2011. Turcii reprezintă cel mai mare procent de persoane cu origini în imigraţie în Germania. Vasta majoritate a populaţiei provenite din rândul imigraţiei are totuşi legături cu alte ţări europene, conform Destatis.
În Germania au sosit în 2015 şi 2016 peste un milion de migranţi, dintre care majoritatea plecaţi din cauza sărăciei şi a războiului din Orientul Mijlociu şi Africa.
Decizia cancelarului Merkel de a deschide graniţele i-a afectat iniţial popularitatea şi a determinat ascensiunea partidului antiimigraţiionist Alternativa pentru Germania (AfD), dar, de atunci, conservatorii săi şi-au revenit în sondaje.
Potrivit AfD, imigranţii, în special musulmani, reprezintă o ameninţare pentru cultura şi securitatea Germaniei, cu toate că rata şomajului este la un nivel scăzut după reunificarea ţării şi partidul Angelei Merkel a promis electoratului ocuparea deplină a forţei de muncă în decurs de opt ani. 

Articole înrudite