25 SEPTEMBRIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Spania se pregăteşte pentru o toamnă marcată de proteste faţă de măsurile de austeritate
Spania se pregăteşte pentru o toamnă marcată de proteste faţă de măsurile de austeritate
Ministrul spaniol al Finanţelor, Luis de Guindos, le-a transmis la sfârşitul săptămânii trecute partenerilor europeni reuniţi în Cipru că viitoarele măsuri de revigorare a economiei nu vor presupune noi reduceri ale cheltuielilor publice, potrivit WSJ. Sâmbătă, zeci de mii de spanioli au protestat pe străzile Madridului, cerând un referendum privind măsurile anticriză ale guvernului.
Liderii europeni se pregătesc pentru o nouă rundă dură de negocieri anticriză, de această dată cu privire la condiţiile unui eventual acord de sprijin financiar pentru Spania, a treia mare economie din zona euro.
Măsurile propuse de Banca Centrală Europeană (BCE) pentru reducerea costurilor de finanţare ale statelor aflate în dificultate, inclusiv Spania, au fost sprijinite de Germania cu condiţia aplicării unor termeni întâlniţi de obicei în acordurile de ajutor extern, precum ţinte în zona finanţelor publice şi termene pentru reformele structurale. Totodată, intervenţia BCE nu poate avea loc fără o solicitare de sprijin din partea statului. Astfel, ca de fiecare dată în ultimii doi ani, părerile sunt împărţite la vârful UE şi în privinţa condiţiilor unui eventual acord de spijin pentru Spania.
În Spania, sindicatele sunt pregătite să declanşeze greve generale în zona serviciilor publice, în cadrul unei campanii de proteste prin care doresc să determine convocarea unui referendum privind măsurile de austeritate. "Tăierile" nu s-au numărat printre promisiunile din campania electorală, spun sindicaliştii.
Atent la mişcările de stradă, Luis de Guindos a declarat sâmbătă în Cipru că sacrificiile presupuse de măsurile de austeritate sunt "absolut necesare pentru a depăşi o perioadă dificilă şi pentru a construi o fundaţie pentru revenirea economică". Oficialul a indicat totodată că guvernul nu ia în calcul reduceri ale cheltuielilor publice. "Măsurile existente sunt suficient de semnificative şi ambiţioase", a afirmat el, făcând referire la angajamentul Spaniei de a reduce deficitul bugetar sub pragul de 3% din PIB până în 2014. Anul trecut, golul de finanţare al statului a fost de 9% din PIB.
Guvernul condus de premierul Mariano Rajoy nu a decis încă dacă va solicita sprijin extern şi pare că încearcă să evite asumarea unui program prin care să cedeze parţial suveranitatea către foruri internaţionale. Italia şi Franţa susţin poziţia Madridului, considerând că guvernul spaniol a luat măsuri bune şi nu ar trebui să fie supus unor condiţii suplimentare. Germania consideră însă esenţială introducerea unor termene şi condiţii pentru a asigura consolidarea competitivităţii economice a Spaniei.
Şi în Portugalia semnalele de rezistenţă faţă de austeritate sunt tot mai evidente. Zeci de mii de protestatari au manifestat în 40 de oraşe portugheze sâmbătă, contestând reducerile salariale şi creşterea contribuţiilor sociale.


Articole înrudite