Schimbările climatice ar putea distruge progresele sanitare din ultimii cincizeci de ani prin multiplicarea evenimentelor meteorologice extreme cum ar fi valurile de căldură, furtunile, inundaţiile şi seceta, a avertizat o comisie de experţi de la University College din Londra, citat de AFP.
"Schimbările climatice reprezintă acum o urgenţă medicală", relevă profesorul Hugh Montgomery, de la universitatea menţionată, care a co-prezidat comisia înfiinţată de revista medicală britanică 'The Lancet'.
Potrivit comisiei, controlul emisiilor de carbon ar putea avea multe beneficii de sănătate prin reducerea poluării aerului care favorizează diferite boli respiratorii şi cardiovasculare.
Activitatea comisiei vine pe fundalul negocierilor privind clima aflate în curs de desfăşurare la nivel internaţional pentru un acord aşteptat la sfârşitul anului, la Conferinţa la nivel înalt privind schimbările climatice, de la Paris.
"Implicaţiile schimbărilor climatice pentru o populaţie mondială de 9 miliarde de oameni ameninţă să submineze progresele înregistrate într-o jumătate de secol în ceea ce priveşte dezvoltarea şi sănătatea generală", au insistat experţii.
Printre efectele indirecte asupra sănătăţii, ei citează smogul urban, probleme de siguranţă alimentară şi dezvoltarea maladiilor cauzate de ţânţari care se răspândesc în zonele temperate din cauza încălzirii globale.
Criza necesită o reacţie urgentă, folosind tehnologii disponibile în prezent, a spus profesorul Montgomery denunţând ritmul lent al procesului de negocieri privind clima.
Avertismentul comisiei pe această temă este al treilea lansat de acest grup de experţi în decursul unui an, menţionează AFP.