18 NOIEMBRIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
„Unirea României cu Moldova este posibilă doar în rezultatul unui război civil”, a declarat Klimenko agenţiei de ştiri Omega, specificând că în cazul realizării ideilor unioniste, în Moldova va apărea „un număr impunător de oameni care se vor opune acestui lucru şi care vor fi gata inclusiv să apere statalitatea Moldovei cu arma în mână”.
Klimenko consideră că în cazul unei confruntări civile, în conflict va fi implicată nu doar Federaţia Rusă, care „va onora angajamentele luate în privinţa apărării cetăţenilor săi de peste hotare”, dar şi alte state prezente în Moldova prin intermediul etniilor minoritare din această ţară. „Sunt mai mult decât sigur că în cazul unei confruntări civile, care ar fi provocată de dorinţele unora de a alipi Moldova la România, în acest proces s-ar fi implica şi Ucraina, şi Bulgaria, şi Turcia. Şi atunci, va fi foarte grav”, a subliniat politicianul moldovean.
Exprimându-şi disponibilitatea de a susţine pretenţiile legale ale Rusiei legate de Crimeea în schimbul returnării Moldovei României, Bucureştiul propune, practic, revizuirea rezultatelor celui de-al doilea război mondial, care au fost acceptate de întreaga comunitate mondială, a mai spus el.
„Druc nu va obţine nimic, şi România inclusiv, pentru că Druc nu înţelege cel mai important lucru, probabil a învăţat foarte prost la şcoală, mai ales la istorie şi este absolut analfabet din punct de vedere al dreptului internaţional”, spune Kilimenko. „Problema este că Crimeea şi Basarabia sunt situaţii absolut diferite”, explică el, adăugând că „Crimeea este rezultatul unei decizii voluntariste a unei persoane, care pe atunci conducea Uniunea Sovietică - Nikita Hruşciov”, iar „împărţirea teritoriului în Basarabia este rezultatul celui de-al doilea război mondial”.
Potrivit lui Klimenko, „modificarea rezultatelor războiului mondial însemnă modificarea condamnărilor în procesul de la Nürnberg, schimbarea întregii baze legislative, care a fost ridicată după război”. „Dacă Druc consideră că astăzi este posibilă modificarea acestei rânduieli, atunci ia asupra sa prea multe”, a accentuat Klimenko, concluzionând că „a vorbi astăzi despre această schimbare echivalentă sau despre premize juridice egale este o adevărată prostie, asta nu ar însemna altceva decât necunoaşterea de către Druc a bazelor istorice şi ale dreptului”.
Ex-premierul Moldovei Mircea Druc a declarat în cadrul unui interviu pentru publicaţia rusească „Komsomolskaia Pravda”, că „în România există forţe politice care ar putea susţine intenţiile legale ale ruşilor de a-şi întoarce Crimeea în schimbul recunoaşterii de către Rusia a divizării ilegale a României în anul 1940 în Moldova şi România”.
Potrivit Omega, fostul premier moldovean, care trăieşte actualmente în România şi a fost deputat în Senatul României, a remarcat de asemenea că „pentru Rusia, România este un inamic subiectiv şi un partener obiectiv”. Druc a concretizat în context că, ignorând România, Rusia nu poate accede pe piaţa europeană cu producţia sa petrolieră. Potrivit lui Druc, deşi au fost rataţi 20 de ani care au urmat după „perestroika”, „unirea (Moldovei cu România - n.n.) va avea loc”. „În următorii ani acest lucru se va întâmpla. Este inevitabil”, a conchis fostul premier al Moldovei Mircea Druc, citat de Omega.

Articole înrudite