25 SEPTEMBRIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Prezentate în mod senzaţional, aceste documente constituie, potrivit Al-Jazeera, "cea mai importantă scurgere de date din istoria conflictului israeliano-palestinian". Negociatorul-şef palestinian Saeb Erakat, contactat de televiziune, a declarat că liderii palestinieni "nu au ascuns nimic" şi că majoritatea documentelor difuzate de Al-Jazeera sunt "o ţesătură de minciuni".
Documentele se referă în special la "reuniuni de coordonare în domeniul securităţii" între Israel şi palestinieni şi propunerile făcute de Autoritatea Palestiniană în cadrul negocierilor "privind Ierusalimul şi soarta refugiaţilor".
Aceste documente se referă la rezumatele întâlnirilor israeliano-palestiniene. Al-Jazeera a citit pasaje care arată, potrivit acesteia, că negociatorii palestinieni erau dispuşi la concesii considerabile în faţa israelienilor, afişând însă fermitate în public.
Acestea îl citează pe Erakat care îi spune fostului ministru israelian de Externe Tzipi Livni: "Nu este un secret că v-am propus cel mai mare Yourshalayem (Ierusalim, în ebraică) din istorie".
Alte documente arată, potrivit Al-Jazeera, că negociatorii palestinieni erau dispuşi să renunţe "la cartierul evreiesc şi la o parte din cartierul armean" din Oraşul Vechi al Ierusalimului.
Erakat este, de asemenea, acuzat că a propus, potrivit Al-Jazeera, concesii fără precedent în privinţa Esplanadei Moscheilor din Ierusalim, deoarece a propus "o soluţie inovatoare" în ceea ce priveşte controlul acestui loc sfânt după un eventual acord de pace.
Fostul negociator-şef palestinian Ahmad Qorei afirmă la rândul său, într-unul din documente, că israelienii pot păstra "toate coloniile din Ierusalim cu excepţia Abu Ghneim", numită Har Homa de israelieni.
Qorei este, de asemenea, citat într-unul din documente cerândului lui Livni în 2008 "să consolideze blocada israeliană impusă Gaza".
În legătură cu refugiaţii, aproape cinci milioane cu descendenţii lor şi a căror soartă este una dintre principalele pietre de încercare în negocieri, Erakat s-a declarat dispus, potrivit documentelor Al-Jazeera, să "accepte întoarcerea a 10.000 dintre ei pe an, într-o perioadă de zece ani, respectiv un total de 100.000".
Unul dintre documente afirmă, potrivit Al-Jazeera, că preşedintele palestinian Mahmoud Abbas a fost informat de un oficial de rang înalt din Ministerul Apărării, Amos Gilad, "despre intenţia Israelului de a lansa o ofensivă în Gaza" la sfârşitul lui 2008.
"Am spus de mai multe ori, nu am renunţat la poziţiile noastre. Dacă am fi renunţat efectiv la refugiaţi şi am fi făcut astfel de concesii, de ce n-ar fi acceptat Israelul să semneze un acord de pace", se întreabă Erakat.
Documentele, "peste 1.600" în total, vor fi făcute publice integral pe parcursul mai multor zile de postul de televiziune cu sediul în Qatar.
Documentele dezvăluie "adevăratele detalii ţinute secrete cu privire la negocierile dintre Autoritatea Palestiniană şi Israel în timpul ultimului deceniu", potrivit Al-Jazeera, care afirmă că dezvăluirile anunţate sunt coroborate cu "rezumate ale întâlnirilor, note interne şi documente originale".

Articole înrudite