Reprezentantele celei mai vechi profesii din lume sunt pe cale de a primi o lecţie în realitatea dură a noii epoci a austerităţii în Europa. Guvernul olandez le-a atenţionat pe prostituatele care îşi expun trupurile în renumitele vitrine din Cartierul Roşu din Amsterdam să se aştepte la vizite din partea agenţilor Fiscului, dar numai în interes de serviciu, relatează Associated Press.
Prostituţia a înflorit la Amsterdam încă de la 1600, când Olanda este o mare putere navală, iar marinarii se plimbau prin portul oraşului în căutare de plăceri. Olanda a legalizat prostituţia în 2000, însă autorităţile le cer abia acum prostituatelor să plătească impozit. Măsura vine în contextul reducerilor bugetare şi al diminuării încasărilor la bugetul de stat.
„Am început în locurile mai mari, la bordeluri, aşa că în prezent ne îndreptăm spre proprietarii de vitrine şi spre «doamne»”, a spus Janneke Verheggen, purtătoarea de cuvânt a Fiscului.
Decizia nu are parte decât de o firavă opoziţie categorică, chiar şi din rândul prostituatelor, deşi unii sunt sceptici că măsura poate fi pusă în aplicare: Ea marchează însă încă o îndepărtare de atitudinile permisive care au prevalat în trecut în Olanda.
Deşi Olanda a rezistat mai bine decât alte ţări în faţa crizei financiare izbucnite în 2008, guvernul, confruntat cu un deficit de 6% în 2010, reduce cheltuielile şi majorează taxele în speranţa de a echilibra bugetul până în 2015.
Prostituatele au aflat că vor fi supuse unui audit în stilul tipic birocratic, printr-o notă adresată proprietarilor şi prostituatelor din vitrinele din Amsterdam publicată săptămâna trecută în principalul cotidian al oraşului. Deşi statul olandez nu-şi va umple cuferele numai prin taxarea prostituatelor, comerţul cu sex este o industrie importantă care a fost aproape în totalitate scutită de taxe până în prezent. Biroul Central de Statistică estimează că prostituţia generează o cifră de afaceri de 600 de milioane de euro pe an, echivalentul a mai puţin de 50 de auro de persoană într-o ţară cu 16 milioane de locuitori, deşi numeroşi clienţi sunt turişti.
Nu se cunosc cifrele exacte privind numărul total al prostituatelor sau al celor care plătesc taxe, însă un studiu din luna octombrie estima că există puţin sub 8.000 de prostituate de toate tipurile în oraş, dintre care 3.00 lucrează în spatele vitrinelor. Un think-tank intitulat SOR Institute consideră că circa 40% dintre prostituatele din vitrine plătesc deja o taxă pe venit.