Miniştrii tunisieni membri ai partidului fostului preşedinte înlăturat Zine El Abidine Ben Ali, bănuiţi de "crime împotriva Tunisiei", au demisionat din partid. Agenţia de presă tunisiană TAP indicase că miniştrii reprezentând Adunarea constituţională democratică (RCD) au urmat exemplul preşedintelui interimar Foued Mebazaa şi al premierului guvernului de tranziţie Mohammed Ghannouchi. Manifestanţii şi o parte a opoziţiei au contestat vehement prezenţa a opt membri ai fostei echipe a lui Ben Ali în posturi-cheie ale guvernului de tranziţie format luni, respectiv porfotoliile Interne, Apărare, Externe şi Finanţe.Pe de altă parte, 33 de membri ai familiei lui Ben Ali au fost arestaţi în ultimele zile, pentru "crime împotriva Tunisiei", au indicat pentru postul public de televiziune surse oficiale de la Tunis.
Postul TV nu a precizat numele persoanelor interpelate sau gradul lor de rudenie cu fostul preşedinte tunisian, care a fugit vineri în Arabia Saudită, după o lună de revolte populare.
Televiziunea tunisiană a difuzat imaginei cu numeroase bijuterii, ceasuri şi carduri bancare internaţionale, stilouri-pistol, confiscate cu ocazia arestărilor, la date neprecizate.
Ziarul La Presse, care susţinea regimul Ben Ali, îl cita pe preşedintele comitetului muzeelor, care le-a cerut autorităţilor să ordone retrocedarea "pieselor arheologice expuse acum în palate şi case ale unor membri ai anturajului fostului preşedinte".
O anchetă judiciară privind "achiziţionarea ilegală de bunuri", "plasamente financiare ilegale în străinătate" şi "exportul ilegal de valută" a fost iniţiată miercuri de justiţia tunisiană împotriva preşedintelui înlăturat şi a familiei acestuia.
Franţa anunţase blocarea eventualelor "operaţiuni financiare suspecte referitoare la eventuale averi tunisiene în Franţa". Joi, ministrul bugetului Francois Baroin a indicat că a fost "informat" în legătură cu "operaţiuni suspecte" asupra averilor în Franţa ale fostului preşedinte tunisian, însă a refuzat să precizeze dacă este vorba despre "evaziuni" sau export ilegal de valută. Deocamdată, nu a fost angajată nicio procedură financiară, dar există "proceduri judiciare angajate de terţe" părţi, conform aceleiaşi surse, citată de AFP.
La rândul ei, Elveţia a decis blocarea eventualelor conturi ale fostului preşedinte tunisian şi ale anturajului acestuia.
Aceste măsuri sunt doar o picătură în marea de averi pe care Ben Ali şi anturajul acestuia le-ar fi acaparat în Tunisia, recurgând la diferite alianţe, corupţie, ameninţări şi şantaj, în cei 23 de ani de veritabilă domnie absolută, conchide AFP.