25 SEPTEMBRIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Rusia nu mai recunoaşte suveranitatea Republicii Moldova în problema Transnistriei
Rusia nu mai recunoaşte suveranitatea Republicii Moldova în problema Transnistriei

Vladimir Putin a anulat marţi, 21 februarie 2023, un decret din anul 2012 care prevedea, printre altele, soluţionarea problemei transnistrene respectând integritatea şi suveranitatea Republicii Moldova. Decizia a venit imediat după discursul de aproape două ore susţinut de Putin despre războiul din Ucraina.
„Rusia va continua să participe la căutarea unor căi de rezolvare a conflictului transnistrean în baza respectării suveranităţii, integrităţii teritoriale şi statutului de neutralitate a Republicii Moldova, prin acordarea unui statut special Transnistriei”, se arată în decretul din 2012 privind măsurile de realizare a cursului extern al Kremlinlui.
Marţi, cu două zile înainte de împlinirea unui an de la declanşarea invaziei ruse în Ucraina, Vladimir Putin a anulat acest decret sub pretextul că ar fi „învechit”.
„În scopul asigurării intereselor naţionale ale Federaţiei Ruse în contextul modificărilor substanţiale, care au avut loc în relaţiile internaţionale, dispun ca decretul preşedintelui Federaţiei Ruse din 7 mai 2012 privind Măsurile de realizare a cursului politicii externe a Federaţiei Ruse să fie recunoscut drept învechit”, se arată în decretul publicat marţi.
Conform deciziei lui Putin, decretul din 2012 nu mai este valabil de marţi, 21 februarie 2022, transmite deschide.md. Anularea acestui decret survine într-o perioadă de înăsprire a tonului Moscovei la adresa Chişinăului.
Săptămâna trecută, preşedinta Maia Sandu a avertizat că Rusia pregăteşte o lovitură de stat în Republica Moldova.
„Planul Rusiei de a întreprinde acţiuni subversive pe teritoriul statului nostru nu este unul nou. Tentative de destabilizare a situaţiei şi de subminare a statului au existat şi în toamna anului trecut, dar ele nu şi-au atins obiectivul datorită intervenţiilor prompte ale instituţiilor noastre de securitate şi de asigurare a ordinii publice. În perioada octombrie-decembrie, Poliţia şi Serviciul de Informaţii şi Securitate au intervenit în mai multe cazuri de organizare a elementelor criminale şi a oprit tentativele de violenţă. În toamnă s-a pus accentul pe criza energetică care trebuia să provoace nemulţumiri majore în rândul populaţiei şi să conducă la proteste violente. Planul pentru perioada următoare presupune acţiuni cu implicarea unor diversionişti cu pregătire militară camuflaţi în civili care să întreprindă acţiuni violente, atac asupra unor edificii ale statului şi luare de ostatici prin acţiuni violente mascate sub proteste ale aşa-numitei opoziţii, ar urma să se forţeze schimbarea puterii de la Chişinău”, a declarat preşedinta Republicii Moldova.


Articole înrudite