25 SEPTEMBRIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Franţa şi Italia au declarat miercuri că se vor alătura Marii Britanii în trimiterea de ofiţeri de legătură pentru a sprijini armata rebelilor din Libia, o iniţiativă despre care analiştii militari susţin că reprezintă un semn că nu va exista un sfârşit rapid şi uşor pentru războiul din această ţară, scrie cotidianul american New York Times în ediţia de miercuri.
Deplasarea ofiţerilor de legătură - probabil a unui număr care nu depăşeşte 40 de persoane - indică totodată că, doar o combinaţie între o presiune militară exercitată de forţele aeriene, o presiune eonomică exercitată asupra guvernului şi o forţă rebelă mai coordonată şi mai bine organizată, îl va convinge în cele din urmă pe colonelul Muammar Gaddafi că singura sa opţiune este să renunţe.
Trimiterea de consilieri în Libia este cel mai recent semn al problemelor pe care le întâmpină campania NATO din această ţară, care a început în forţă cu un atac american, dar care a părut să se diminueze odată ce comanda operaţională a fost transferată NATO la 31 martie.
Noile tactici folosite de forţele colonelului Gaddafi - amestecarea cu populaţia civilă, camuflarea armelor şi conducerea de camionete în loc de vehicule militare - i-au împiedicat pe piloţii NATO să găsească obiectivele vizate. În acelaşi timp, artileria şi tancurile lui Gaddafi au atacat oraşul Misrata, controlat de rebeli, cu bombe cu dispersie, care au fost interzise de către o mare parte din lume, ridiculizând misiunea principală a NATO de a proteja civilii.
Diviziunile din cadrul NATO par să afecteze strategia Alianţei în Libia la fel de mult ca noile tactici ale colonelului Gaddafi, este de părere Robin Niblett, directorul Chatham House, Institutul Regal pentru Afaceri Internaţionale din Londra. Doar şase din cele 28 de ţări membre participă în prezent la loviturile aeriene din Libia. Franţa şi Marea Britanie sunt la originea a jumătate dintre acestea, iar Danemarca, Norvegia, Belgia şi Canada sunt responsabile pentru restul.
Þări importante precum Italia şi Spania au dat înapoi, în timp ce altele au trimis avioane doar pentru a sprijini zona de excludere aeriană sau pentru a ajuta la implementarea embargoului asupra armelor. Obama, care a exclus ideea desfăşurării trupelor americane în Libia, a anunţat miercuri că va autoriza o sumă 25 de milioane dolari pentru forţele de opoziţie libiene, destinată echipamentului militar adiţional, fără a include armele.

Articole înrudite